Képregényen a két magyar szent király

MEGJELENT: 2018. szeptember 17. | SZERZŐ: László T. András

Szent István király örökségéről és Szent Imre herceg életéről szóló, a keresztény magyar állam alapításának időszakát bemutató kiadvánnyal vesz részt Magyarország a hétvégi brüsszeli képregény- fesztiválon – mondta Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója.

Kép forrása    

Az igazgató elmondta, meghívásukra olyan nemzetközileg is elismert magyar képregény rajzolók képviselik hazánkat a fesztiválon, mint Futaki Attila, valamint Németh Levente és Mészáros János szerzőpáros, a Királyok és Keresztek című képregény rajzolója és forgatókönyvírója.
A kiadvány különlegessége, hogy nem számítógépes grafika, hanem kézzel rajzolt és festett képekből áll. Érdekessége, hogy a képregényhez telefonos applikáció is tartozik. A telefon kameráját bizonyos képekre irányítva megelevenedik a történet, az álló képből 3D-s animáció segítségével mozgó történetfolyam keletkezik.
Az igazgató tájékoztatása szerint, a képregény magyar és angol nyelvű kiadását francia és flamand nyelvű, Belgiumban megjelenő változatok követik hamarosan. Fontosnak nevezte, hogy újabb népszerű magyar kiadvány jelenik meg a belga piacon, valamint azt, hogy az a könyv a magyar történelemnek egy nagyon fontos, az ezer éve fennálló keresztény állam alapításának időszakát mutatja be közérthető és tetszetős formában.
A képregény rajzainak nagyított képei a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett, hétvégén nyílt kiállításon egy hónapon át megtekinthetők – tette hozzá az Vitézy Zsófia.
Belgium a képregényműfaj bölcsőjeként szeptember 14. és 16. között ad otthont Európa egyik legrangosabb rajzfilm- és képregényfesztiváljának a belga királyi palotával szemben található Parc Royalban. A több mint tízezer látogatót vonzó eseményen az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei (EUNIC) standjánál a Nemzetközi Pavilonban, a magyar művészek képregényimprovizációs workshopot tartanak minden korosztálynak.
Megosztás