Ókori könyvtár Kölnben

Úgy tűnik, hogy Németország legrégibb, csaknem kétezer éves könyvtárának maradványait tárták fel Kölnben egy új templom építése közben.

Kép forrása

Nagyjából kétezer évesnek tartják azt a könyvtárat, amelynek maradványait a napokban találták meg Kölnben egy új templom építésekor. Az új belvárosi evangélikus templom építési munkálatai közben már egy éve rábukkantak a régészek a 2. századi falmaradványokra, de sokáig nem tudták megfejteni a nyilvános tér funkcióját. 
A falak azonban különös, fülkeszerű tagozódást mutattak, és más ókori, köztük efezoszi épületek összehasonlítása után, ma már magabiztosan állítják a régészek, hogy ezen a helyen egykor könyvtár állt. 
Az ásatás sajtóbejárásán Marcus Trier, a kölni műemlékvédelmi hivatal vezetője, egyben a Római-Germán Múzeum igazgatója elmondta: a hússzor kilenc méteres épület, amelyhez egy toldalék is tartozik, kétszintes lehetett. A szakértő azt is mondta, hogy bizonyára több ezer tekercset tartottak ott kikölcsönzés céljából. Az egykori könyvtár megmaradt alapjait beépítik az új templomkomplexumba, és egy helyi lap értesülése szerint részlegesen a látogatók számára is megtekinthetővé teszik.