Mesekönyv Marxról

Magyarul is olvasható a Donatien Mary fantasztikus illusztrációival ellátott, gyerekeknek szóló képeskönyv Marxról és a marxista politikai gazdaságtantól. A Karl Marx kísértete annak a francia gyermekfilozófiai sorozatnak az egyik darabja, melyet most az újvidéki Forum Könyvkiadó jelentetett meg magyarul. 

Kép forrása

Bár a kötet talán rémületet kelt a szocializmus szörnyűségeit megélt korosztályban, Marx a kis kötetben filozófusként jelenik meg, bár egyebek mellett azt is hangsúlyozza ebben a könyvecskében is, hogy a filozófia nem választható el a gyakorlati-politikai vízióktól: „A filozófusok a világot csak különbözőképpen értelmezték; de a feladat az, hogy megváltoztassuk”. 
A könyvet jegyző tudományfilozófus, de Calan nem csak nagy lelkesedéssel meséli el a marxi gazdaságelmélet alapjait, az érték munkaelméletét és a kizsákmányolás fogalmát, illetve mindazt, amit Marx a kapitalista termelési módról állított, s aminek nagyrésze ma is érvényes értelmezése lehet a gazdasági-társadalmi folyamatoknak. 
Elmagyarázza, mi a pénz és a piac, mi a használati érték és a munkamegosztás, mitől függ valaminek az ára, sőt még azt is, hogy milyen ideológiák segíthetnek fenntartani egy rendszert… Mindezt úgy, hogy azt egy gyerek is megérthesse.
A kiadó korábban megjelentette Szent Ágoston vallomásainak szintén gyerekeknek szóló átiratát és Szókratész védőbeszédének gyermekverzióját is. A tervek szerint több hasonló kiadvány következik hamarosan. A Les petits Platons könyvei németül és angolul is népszerűek, az elgondolás, hogy a gyerekek már egészen kis koruktól készek a filozofálásra és arra, hogy létkérdésekről gondolkodjanak.
„Ha megadjuk a lehetőséget számukra, hogy megismerkedjenek azokkal a témákkal, amelyek nagy gondolkodók elmélkedéseiben bukkannak fel, egész életükre hatással lehet az élmény, hogy kérdéseket feltenni és válaszokat keresni nagyszerű” – írja a fülszöveg.