Elhunyt a filmlegendák teremtője

Csütörtökön, százéves korában tokiói otthonában tüdőgyulladásban meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója – adta hírül a japán NHK tévécsatorna.

Kép forrása

A legendás japán filmes több mint hetven forgatókönyv elkészítésében vett részt, nevéhez fűződik a japán filmművészet két legendás alkotása, A vihar kapujában (1950) és A hét szamuráj (1954) is, mindkettő Kuroszava rendezése.
Az 1918-ban született Hasimoto első filmes munkája A vihar kapujában című filmdráma volt, mely a 12. század polgárháborúk sújtotta Kyotójában játszódik, a főszereplők egy gyilkosságot mesélnek el más-más nézőpontból.
A bűntényt azonban különbözőképpen adják elő a gyanúsítottak és a tanuk. A történetek nem illenek egymáshoz. Elemzők szerint nem az igazság viszonylagosságáról van itt szó, hanem az emberek viszonyáról saját hazugságaikhoz. „A különböző értelmezések mögött az a félelem bújik meg, hogy az események másnak mutatják az elbeszélőt, mint amilyennek látni szeretné magát” –  írja egy kritikus. 
A filmek közül, amelyek forgatókönyvén dolgozott, soknak készült később amerikai változata. A legismertebb A hét szamuráj alapján született A hét mesterlövész 1960-ban, amelynek két éve újabb remake-je is a mozikba került.
Az 1958-ban bemutatott Rejtett erőd George Lucas szerint „nagy hatással volt” a Star Wars első, eredeti darabjára.
Hasimoto maga is rendezett három filmet, forgatókönyvíróként pedig a kilencvenes éveiben bekövetkezett agyvérzéséig dolgozott.