Az első ember

MEGJELENT: 2018. július 20. | SZERZŐ: László T. András

Damien Chazelle Oscar-díjas rendező az elsőként Holdra lépő űrhajósról, Neil Armstrongról szóló First Man című filmjével kezdődik a 75. velencei filmfesztivál. Az idei mustrát augusztus 29. és szeptember 8. között rendezik meg. A film, amely a történelmi űrutazást és annak előkészületeit mutatja be, október 18-án érkezik a magyarországi mozikba.

Kép forrása

Az Apollo-11 1969. július 16-án indult útnak Neil A. Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin E. Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet. Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap a Sas (Eagle) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le. Neil Armstrong volt az első ember, aki idegen égitest felszínére lépett. „Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek” – hangzottak el akkor az űrhajós mára legendássá vált szavai.
A Josh Singer forgatókönyve alapján készült moziban Ryan Gosling játssza Armstrongot. Claire Foy brit színésznő Armstrong feleségét, Janetet alakítja, Corey Stoll és Lukas Haas pedig a két másik űrhajóst, Buzz Aldrint és Mike Collinst keltik éltre a vásznon – írta a The Hollywood Reporter hírportál.
Az utóbbi időben nagyokosok – több alkalommal is azt állították, hogy Armstrongék sohasem jártak a Holdon, az egész merő kitalálás, a helyszínen készült felvételek jól beállított stúdióban készültek. Magam is olvastam, hallottam erről, azonban személyesen tudom cáfolni mindezt. Amikor ugyanis Armstrong és Aldrin a Sas (Eagle) névre keresztelt holdkomppal 1969. július 20-án leszállt a Holdra sihederként éppen Badacsonytördemicen hajkurásztam a lányokat. Valaki szólt azonnal menjünk, mert az amcsik a Holdon vannak és adja a TV. Átrohantunk a kempingbe és egy Skoda Felicia tetejére állított Junoszty tv-n ott ugrál a holdon a két ami. Sokat persze nem lehetett kivenni, mert rossz volt az adás ráadásul a Junoszty sem volt az igazi. Viszont tanusíthatom: ott voltak!
Megosztás