Balatoni nyár

Vakációzáshoz illő kedvcsináló kiállítással várja az irodalomkedvelőket a Petőfi Irodalmi Múzeum ezen a nyárelőn. Olyan fotógyűjteményt mutat be most az intézmény, amely írók, költők, szerkesztők különféle nyári, pihentető elfoglaltságot művelnek Szigligeten, Balatonfüreden, Sajkodon, Tihanyban, azaz a Balaton partján. 

Kép forrása

Tizenöt évvel ezelőtt az Irodalmi Múzeum fürdőruhára vetkőztette az írókat. Olyan fényképeket mutatott be, amelyek nyaraló, többnyire strandoló írókat ábrázoltak. A mostani válogatás a Balatont állítja középpontba, mármint az irodalom jeleseinek fókuszába, így a fürdőzés mellett számos egyéb ténykedés közben láthatjuk a nyaralgató írókat. A három egységből álló kiállítás az irodalmi szempontból sokkal erősebb északi partra koncentrál. (Ne legyünk igazságtalanok: a déli partot inkább a két világháború között kedvelték, az északi a világháború után jött divatba.) Az első egység a szigligeti alkotóház világát mutatja meg, a második a Füreden élő Lipták Gábor vendégeket sűrűn fogadó házába engedi be a látogatókat, a harmadik pedig azokat a nyaralókat veszi sorra, amelyeket az ötvenes évektől az írók vásároltak a Balaton-felvidéken. 
A nyári hangulatot idéző tárlaton több mint száz fényképen keresztül kaphatunk bepillantást íróink balatoni nyaralásaiba. A fotók mellett az írók, költők Balatonhoz kötődő műveiből vett idézetek is olvashatók, amelyekben a tájnak, a napsütésnek, a víznek, az itt szerzett élményeiknek, összességében: a balatoni nyaraknak állítanak emléket, illetve csinálnak kedvet. 
A Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es évekből című kiállítás szeptember 16-ig látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.