Vezetőcsere a Balassi Intézet élén

A legfrissebb hírek szerint leváltották Hammerstein Juditot a Balassi Intézet éléről. A magyar kultúrát külföldön népszerűsítő intézmény munkájáról a közelmúltban Szakács Árpád, a Mediaworks központi szerkesztőségének főszerkesztője írt igen kritikus cikket a Magyar Időkben. A publicista éles  bírálatot fogalmazott meg tényfeltáró cikksorozatában több intézménnyel, egyebek mellett a Balassi Intézettel kapcsolatban is. Sajtóhírek szerint Hammerstein felmentése összefügg a kritikával. 

Kép forrása

Orbán Viktor miniszterelnök június 20-ai hatállyal megszüntette Hammerstein Juditnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárának megbízatását – olvasható a Magyar Közlönyben. A kormányfő határozata szerint Hammerstein Juditot áthelyezik máshová, a tisztségét pedig Schőberl Márton László veszi át. Ez egyúttal azt jelenti, hogy Hammerstein a Balassi Intézet éléről is távozik, ugyanis az intézet 2016. augusztus 31. óta a külügyminisztériumba tagozódva, annak helyettes államtitkárságaként működik, vagyis a két tisztség – a helyettes államtitkári és a főigazgatói – a gyakorlatban egy feladatot jelent.
Szakács Árpád Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatának első része (Magyar Idők, 2017. november 16.) egyebek mellett azt veti föl, hogy a Balassi Intézet – amelynek feladata a magyar kultúra külföldi bemutatása – egyoldalúan látja el feladatát, nem a teljes magyar kulturális életet, hanem csak annak egy szűk, korábban is privilegizált szegmensét képviseli. Információink szerint a főigazgató menesztése összefügg a tényfeltáró cikkek nyomán kirobbant botránnyal. 
A feladatokat átvevő Schőberl Márton László fiatal diplomata. 2014 decembere óta a Külügyi és Külgazdasági Intézet főigazgatója, 2017. január 1. óta a Demokrácia Központ Közalapítvány égisze alatt megújuló KKI igazgatója. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, később közigazgatási szakvizsgát tett. A diplomáciával először választott hallgatói vezetőként, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának külügyekért és kommunikációért felelős elnökségi tagjként került kapcsolatba, Magyarországot képviselve ez Európai Hallgatói Önkormányzatban (ESU), később az Európai Néppárt felsőoktatási szervezetében, a European Democrat Students-ben (EDS). Diplomázását követően a privát szférában, IT területen dolgozott szakértőként és menedzserként, majd az államigazgatásban középvezetőként, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. 2016 óta Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
Egy korábbi nyilatkozata szerint külpolitikai világképét a II. világháborút követő európai integráció, illetve Szent István uralkodásának lépései formálták. A gondolkodását meghatározó személyiségek közé Andrássy Gyulát és Cavour grófot, Bismarckot, Konrad Adenauert, Robert Schumant, Margaret Thatchert és Ronald Reagant sorolja.