Hatszoros áron

Meglepő összegért, a becsült leütési ár hatszorosáért kelt el egy ritka és gyönyörű középkori hóráskönyv. A kötet Jean Poyer 15-16. századi miniatúrafestő és kéziratillusztrátor műve. Az imakönyv 1495 körül keletkezett, és most egy franciaországi árverésen talált új tulajdonost.

Kép forrása

A csodálatos, illusztrált imakönyvet első ismert tulajdonosairól, a bretagne-i Petau családról nevezték el, amelynek tagjai jelentős könyv- és kéziratgyűjtők volt a 16. és 17. században. A kincset érő kötetet Jean Poyer 15-16. századi miniatúrafestő és kéziratillusztrátor alkotta. Az 1495 körül keletkezett, kéziratot tizenhat kerek kép díszíti, amelyet az arany különböző árnyalataiban festettek a pergamenre. A szöveget megnyitó első medalliont egy 17. századi, azaz a kötet keletkezésénél jóval későbbi címerkompozíció keretezi. 
A könyvet létrehozó művész 1490 és 1520 között tevékenykedett, születésének és halálának időpontja azonban nem ismert. Azt viszont tudjuk róla, hogy három francia király – XI. és XII. Lajos, és VIII. Károly – udvarának is dolgozott. A tours-i illusztrátorművészet remekművének nevezett imakönyvet egy ismeretlen személy rendelte tőle, talán a királyi ház egyik tagja vagy egy magas egyházi méltóság. Valószínűleg tőle került a bretagne-i Petau család birtokába, de későbbi tulajdonosai közt volt James de Rothschild is. 
Most a kézirat a csődbe ment Aristophil befektetési társaság árverés alatt álló tizenháromezer darabos gyűjteményéből került a Drouot aukciósház kalapácsa alá. A szakértők előzetesen mindössze hét-kilencszázezer eurós leütési árral számoltak, ám a feltételezett összeg hatszorosáért, négymillió kétszázkilencvenezer euróért kelt el a középkori imakönyv.