Olvasógép Mexikóból

Fantasztikus képet találtam a californiai BiblioCave oldalán: egy fotót, ami szinte bizonyosan egy kora újkori olvasógépet ábrázol. A kép közzé tevője talán nem is tudja mennyire különlegességgel örvendeztette meg a bibliofil közönséget. Azt a mindenit! Egy jó eséllyel eredeti olvasókerék!

Kép forrása

A dolog azért különösen izgalmas, mert bár az európai művelődéstörténet számon tartja ezeket a korai olvasógépeket – a Könyvkultúra magazin is írt róla –, fennmaradt példányról nem tudunk. Ezért is volt izgalmas vállalkozás, amikor Daniel Libeskind 1986-ban, a Velencei Építészeti Biennálén bemutatott egy olvasógép rekonsrukciót, amelyet a XV. századi feltaláló, polihisztor, Agostino Ramelli vázlata alapján készített. A „Reading Machine”, azaz az „Olvasógép” nevű projekt annyira sikeres lett, hogy 2012-ben, egy francia művész Léa Lagasse létrehozta a saját verzióját.
Ám, hogy fennmaradt volna eredeti olvasógép, azt nem tudta senki. Nos, íme, az amúgy lenyűgöző mexikói Palafoxiana Könyvtárban ott áll egy. Bárki megnézheti. A könyvtár 1646-ból származik, az olvasókerék azonban újabb kori lehet. 
Erős nagyításban egyébként látszik, hogy a mexikói olvasógép nem olyan bonyolult szerkezet, mint Ramelli bolygóműves változata. Itt – sok hasonló alkotmány struktúrája szerint – egyszerűen a gravitáció tartja meg a hintába ültetett könyvespolcokat. 
S, hogy mire használták akkoriban ezeket a könyves kerekeket? Nos, olyasmit tett lehetővé, mint manapság az, hogy a számítógépen több ablakot is megnyitunk. Egyszerre böngészhetett az olvasó több könyvben is. Nagyon hasznos segítség lehetett a kutatóknak a barokk  hatalmas köteteket kedvelő korában.