Székely mesemondó verseny Vaskúton

Székely mesemondó versenyt rendeztek a Bács-Kiskun megyei Vaskúton. A Sebestyén Ádámról elnevezett vetélkedőt az idén a Mátyás király-emlékév jegyében bonyolították le. A legendás uralkodót ötszázhatvan évvel ezelőtt választották meg Magyarország királyává, ötszázhetvenöt éve született Kolozsváron.

Kép forrása

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a vetélkedő megnyitóján elmondta: a mesemondó versenyt az idén a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Mátyás király-emlékév jegyében rendezik meg.
Hunyadi Mátyás emléke nem csak a történelemkönyvekben maradt meg, hiszen a nép is megőrizte emlékezetében. Élnek a személye köré szőtt mesék, mondák, és nemcsak a magyarság, hanem a szlovákok, a románok, a szerbek és a horvátok körében is.
A székelyek az énekek mellett a verseny révén adhatják tovább és éltethetik gyönyörű szavaikat. A mesék, énekek és táncmozdulatok ápolását és átadását a gyermekeiknek pedig a székely anyák fontos küldetésének és egyben kötelessége. 
Az idei megmérettetésre Bács-Kiskun, Baranya és Tolna megye bukovinai székelyek lakta településeiről, valamint a határon túlról, a vajdasági Székelykevéről összesen negyvennyolc mesemondó jelentkezett. Az első székely mesemondó versenyt 1998-ban Kakasdon rendezték meg.
Sebestyén Ádám 1921-ben a bukovinai Andrásfalván született, eredeti foglalkozása földműves volt, mellékállásban kántorként és a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezetben dolgozott. Később alkalmazott lett egy takarékszövetkezetben. Az 1960-as évek közepétől önkéntes néprajzi gyűjtőként, önszorgalomból szerzett tudására támaszkodva kezdte tanulmányozni a bukovinai székelyek történetét és népi kultúráját. Sebestyén Ádám a bukovinai székely telepesek története, népdalai után népmeséik összegyűjtésébe és még élő, illetve elhunyt kiemelkedő mesemondók bemutatásába fogott. Számos könyve jelent meg. 1996-ban hunyt el.