Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

És bár mi Magyarországon úgy éljük meg, hogy az egészségügy jó működésének fő feltétele a pénz, tőlünk nyugatabbra egy új elgondolás szerint a pénznél lényegesebb alkotóelem az egészségügyben az együttérzés. Dr. Robin Youngson Együttérző gyógyítás című könyvében arról beszél, hogy az orvos és a beteg közötti jó viszony, a bizalom, az orvos és nővér részéről tanúsított empátia jelentősen növeli a gyógyítás hatását.

Kép forrása

Szemléletváltást sürget könyve révén az egészségügyben világszerte Dr. Robin Youngson, az 1955-ben született brit aneszteziológus. A kötet szerzőjének munkája értő fülekre talált Magyarországon is, ahol a PAF (Pozitív Attitűdformálás) Alapítvány csatlakozott Youngson korábbi, Szívvel az egészségügyben jószolgálati mozgalmához. Az Együttérző gyógyítás írója egy helyen többek között így beszélt új könyvéről: „Véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatokban mutatták ki, hogy ha az aneszteziológus gondoskodással fordul a műtétre váró beteghez és támogatja őt a műtét előtti kivizsgálás során (szemben a merev, távolságtartó ellátással), akkor a műtét utáni morfinigény a felére csökken, a seb jobban gyógyul, jobbak a műtéti eredmények, a beteg gyorsabban mobilizálható és rövidebb lesz a kórházi ápolás.” 
Dr. Robin Youngson tehát nem valamiféle elméleti, vagy zavaros szellemi mozgalmár, hanem az egészségügy mindennapjainak avatott ismerője, aki évtizedeken át, egészen 2011-ig gyakorló orvos volt, amikor inkább a jószolgálati pályát választotta. Tette ezt azért – és erről ír bőségesen könyvében – mert sokéves tapasztalatai alapján rájött, hogy milyen fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony. Számunkra, magyar olvasókra bizton számíthat a könyvével kapcsolatban, hiszen errefelé valóban úgy gondoljuk, hogy a rendkívül sok sebből vérző hazai egészségügyre már igazán ráférne egy reform. Ráadásul mi, magyarok teljesen a financiális részéről fogjuk meg az egészségügy problémáit. Youngson nem tagadja, hogy egy maximálisan kiépített rendszer szükséges a jó ellátásához, de rámutat, hogy a nyugati orvoslás, egészségügy magas technikai és pénzügyi színvonala nem hatékony az orvosok és ápolók betegek iránti együttérző hozzáállása nélkül. A kötet számos esetet bemutatva veszi sorra az együttérző gyógyítás hatásmechanizmusát, alap- és speciális helyzeteit, előnyeit, lehetőségeit, lelki és testi, orvosszakmai, tudományos hátterét.