Egy könyvtáros csak könyvet lophat

MEGJELENT: 2018. február 22. | SZERZŐ: Rácz

Valamikor régen – szerencsésen jelzi az idők jobbra fordulását, hogy valóban nagyon régen – hallottam azt a mondást: egy tanár csak krétát lophat. Ám az idők újabb fordulását mutatja a lehetőség, hogy ha kedvünk van, megalkothatjuk azt a mondást: egy könyvtáros csak könyvet lophat. Mert sajnos van rá eset, hogy meg is teszi. 

Kép forrása

Több millió forintos sikkasztással vádol ugyanis a Vas Megyei Főügyészség egy könyvtári dolgozót, aki a vád szerint egy felsőoktatási intézmény könyvtárosaként két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat.
Az enyves kezű könyvrajongó amúgy harminc éve dolgozott könyvtárosként, de csak mostanában kapott rá az illegális könyvkereskedelemre. Összesen háromszázharminchárom könyvet és folyóiratot csórt el, csaknem hétmillió forint értékben. Szomorúan mutatja a könyvpiac állapotát, hogy a meglovasított könyveket alig több, mint egymillió forintért adta el a tolvaj az interneten feladott hirdetések segítségével. A vevőknek azt mondta, hogy örökségből jutott a kiadványokhoz, amikből a könyvtári pecsétet kiradírozta, illetve úgy tüntette fel, mintha azok selejtezettek lennének.
A kárból – lefoglalásokból – nem egészen háromszázezer forint megtérült, és a vádlott további negyedmilliót megtérített a könyvtárnak.
A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a büntetlen előéletű férfit jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztással vádolja, és vele szemben felfüggesztett szabadságvesztést javasol, illetve a felmerülő bő nyolcszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére is köteleznék.
De lehet, hogy inkább leüli. Ám vajon ilyen priusszal lehet majd börtönkönyvtáros?
Megosztás

Egypercesek

Szavak a végtelenbe

Szavak a végtelenbe

Newton és Darwin közé temették Stephen Hawking hamvait

Ewan McGregor ragyog

Folytatódik a horrorműfaj egyik meghatározó klasszikusa

Elvarázsolt fantasy

A szerző nem szégyelli a műfajt fenekestül felforgatni

Rácsversek és Napharang

József Attila-díjas költő, sikeres közgazdász

Kedvencünk, a Balaton-felvidék

Természeti kincsekben gazdag táj, amely mindig tud újat mutatni

Feliratkozás a hírlevélre

Email