Gyilkos divat

Lenyűgöző, bár igencsak morbid kötettel jelentkezett a közelmúltban a népszerű illusztrátor Jennifer Wright. A Gyilkos divat (Killer Fashion) több mint húsz olyan – a történelem által is feljegyzett – különösen meghökkentő halálesetet mutat be, amit gyilkos ruházat okozott. 

Kép forrása

A meglehetősen sötét, ám vitathatatlanul humoros könyvecskében a szerző és rajzoló, Jennifer Wright olyan esetek feldolgozására vállalkozott, mint amilyen például Isadora Duncan halála. Korának sztár-táncosnője, hosszú, piros sálat viselt, miközben nyitott sportkocsiját vezette. Annyira hosszú volt a sál, hogy a mögötte lobogó anyag egy szerencsétlen pillanatban a kocsi hátsó kereke alá került, és szinte azonnal rá is csavarodott.  Jaj! 
A hosszú ruha a szerző szerint azoknak a nőknek is gondot okozott, akik uszályukkal végig seperték a koszos, sáros, de mindenekelőtt baktériumoktól hemzsegő utcákat, számos fertőzést cipelve haza ilyen módon. Aztán ott vannak azok a fűzők, amelyek ugyan csodálatos darázsderékkal áldották meg a nőket, cserébe némelyiküket meg is ölték, annyira megnyomorították szerveiket. A helyükről elpréselt belső szervek ugyanis olykor annyira nekifeszültek a tüdőnek, hogy az maradandó károsodást szenvedett. Uh!
Nem folytatom. A kedves könyvecske elragadóan ijesztő felsorolást tartalmaz, csodálatos illusztrációkkal. Remélem, lesz olyan magyar kiadó, amelyik fantáziát lát benne.