Magyarnak lenni büszkeség

A mindenséggel mérd magad! címmel tizennyolc részből álló hangoskönyv jelent meg a magyar történelemről. A könyv dióhéjban tálalja a magyar történelmet egészen a kezdetektől napjainkig, elsősorban arra koncentrálva, hogy mit vallottak magukról a magyarok.

Kép forrása

Honlapján fellelhető ismertetés szerint Szántai Lajos művelődéstörténész „arra vállalkozott, hogy összefüggéseiben, a legfontosabb pillérekre, történelmi szereplőkre alapozva mutassa be történelmünket és kialakítsa, sőt elmélyítse bennünk azt a tudatot, hogy magyarnak lenni történelmi múltunk tudatában igenis büszkeség, ugyanakkor a jövőt és kötelességeinket tekintve egyúttal súlyos felelősség is.”
Ebben a szellemben született az a tizennyolc részből álló előadássorozat, amelyik most hangoskönyv formájában is megjelent. A kiadvány célja, hogy alig több mint huszonnégy óra alatt olyan átfogó alapismereteket, forrásokat mutasson be, gondolkodásmódot közvetítsen, amelynek segítségével elindulhatunk múltunk megismerése felé.
Az előadássorozat teljes hanganyagát tartalmazó, a hangoskönyvet összeállító művelődéskutató úgy fogalmazott, hogy a magyarságnak viszonylag jól dokumentált történelme van. Ebből a szempontból az európai népek közösségében elsők között szerepel Magyarország, ám nemzeti önbecsülésünk helyreállításával volna még tennivalónk. Ehhez is hozzá kíván járulni a most kiadott hangoskönyv.