Arany-mentés

MEGJELENT: 2018. február 13. | SZERZŐ: Gergely András

Az Erdély Online beszámolója szerint az elmúlt héten az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai Budapestre szállították a Nagyszalontán őrzött legértékesebb Arany János-kéziratokat és egyéb dokumentumokat.

Kép forrása

A felbecsülhetetlen értékű anyag sorsáról dr. Boka László irodalomtörténész, a nemzeti könyvtár tudományos igazgatóságának a vezetője adott tájékoztatást. A szakember elmondta, hogy az Arany bicentenárium kapcsán merült fel az ünnepségsorozat lebonyolítására létrehozott szakbizottságban az, hogy a nagyszalontai Csonka toronyban őrzött dokumentum-együttesre, illetve más értékes relikviákra rá férne a restaurálás. A kéziratos dokumentumok ugyanis ma már olyan állapotban vannak, hogy azokat sajnos menteni kell.
A most Budapestre szállított anyag legértékesebb darabjairól, mint például a Murány ostromának és a Szentiván éji álom Arany-féle fordításának a kéziratáról ún. nemes másolatok is készülnek. A restaurálási munka pedig remélhetőleg június közepéig befejeződik. „A dokumentumokat június végén hozzuk vissza ünnepélyes keretek közt Nagyszalontára. Időközben a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve egy, a Csonka torony szomszédságában lévő, az európai sztenderdeknek megfelelő raktárhelyiséget is kialakítottunk, az eredeti dokumentumok ide kerülnek majd vissza, ahol a kutatók tanulmányozhatják azokat, az ún. nemes másolatok pedig bekerülnek a márciusra megújuló állandó kiállításba” – fogalmazott Boka László, kiemelve azt is, hogy a restaurálási munkálatnak, és a raktárépület átalakításának a költségeit teljes mértékben a magyar kormány fedezi. Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email