PEN American-díjas lett King

MEGJELENT: 2018. január 19. | SZERZŐ: Gábor Bálint

Az amerikai irodalomért végzett munkásságáért Stephen Kinget tünteti ki a PEN American Literary Service. A PEN szerint Stephen King horror – és az erőszakábrázolásával azon írók közé került, akiket a legtöbbször tiltanak vagy támadnak, de emellett olyan szerző is, aki a szólásszabadság, az írástudás és az információhoz való szabad hozzáférés lelkes szószólója, és ha kell, meg is védi ezeket az értékeket.

Kép forrása

King több mint ötven regényt írt, köztük olyan, ma már klasszikusnak számító műveket, mint az Az, a Carrie, a Ragyogás, a Tortúra vagy a Setét torony. Persze a horroron túl King sokoldalú író, aki a sci-fitől a fantasyig mindenben kipróbálta magát, továbbá magáról az írásról (Az írásról) és a horrorirodalom történetéről is értekezett (Danse Macabre). Írói tevékenysége mellett magánéleti nehézségekkel küzdő írótársait vagy más művészeti ágban alkotó művészeket is segíti az általa létrehozott Haven Alapítványon keresztül.
A PEN elismerése nem az első magas rangú kitüntetés King pályafutása során. A fantasztikus irodalom díjai közül többször elnyerte a Bram Stoker-díjat (először 1987-ben a Tortúráért), a Brit Fantasy-díjat, World Fantasyt, 1982-ben a Hugót, 1992-ben pedig Horror Grandmasternek választották. 2003-ban Nemzeti Könyvdíjajjal tüntették ki az amerikai irodalomhoz való kimagasló hozzájárulásáért, 2014-ben pedig Barack Obama állami kitüntetéssel, a National Medal of Arts-cal tisztelgett King munkássága előtt.
A díját Stephen King május 22-én, azaz új könyvének, az Outsidernek a megjelenésével egyidőben veheti majd át.
Megosztás

Egypercesek

Kódexek a neten

Kódexek a neten

Digitálisan is elérhetők az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár kódextöredékei

Virtuális Frankenstein-fiú

Mutasd a profilod, meg nem mondom, ki vagy

Tinik Szobabiciklivel

Tinédzserek forgatnak filmet Stephen King Stationary Bike című novellájából

Kifutóra a vasfüggöny mögül

Három év után új könyvvel jelentkezett a népszerű szerző

Tudta Ön, hogy a múlt disztópiájában él?

Tömegkultúráról és annak szubkulturális gyökereiről, élvhajhászásról és össznépi tébolyról