Idegtépő űrkirmi

Egy űrhajó, egy brutális vérfürdő és hat friss klón… a gyilkos pedig csak köztük lehet. Hamarosan érkezik magyarul is Mur Lafferty a Hat ébredés című könyve. Egy igazi thriller az űrben.

Kép forrása

A negyvennégy éves, amerikai írónő űrben játszódó krimije olyan módon feszeget összetett technológiai és morális kérdéseket a Publishers Weekly lap szerint, hogy a kötetet biztosan díjakra fogják jelölni. Sőt ez már a kritika után nem sokkal meg is történt, és Mur Lafferty Hat ébredés című könyve idén már esélyes a rangos Philip K. Dick-kitüntetésre.
A március 13-án magyarul is megjelenő történet a kiadó szerint ritkán látott feszes és idegtépő thriller, aminek központjában a Dormire nevű többgenerációs űrhajó küldetése szerepel. A hajón egyébként az emberek első nemzedéke hagyta el a Földet, hogy felkutassák maguknak leendő otthonukat az űrben. A kutatás során meg is találták az űrutazók a Tau Ceti körül keringő Artemisz bolygót, ami teljesen alkalmas az életre. A hosszú út során azonban az emberek hibernációban utaznak, az űrhajót pedig klónok működtetik. Az alvók életfeltételeit és magát az utazást úgy biztosítják, hogy a klónok kiöregedésükkor feltöltik elmetérképüket a hajó mesterséges intelligenciájába, amit egy fiatal változat megkap. Felébredve így minden információval rendelkeznek a friss klón egyedek az útról és elődjei emlékeiről, tudásáról.
Egy napon viszont a legújabb verziók elképesztő körülmények között ébrednek fel. Az induláson kívül ráadásul nem emlékeznek semmire. Sőt az űrhajó a pályájáról is letért, de még az egyik gravitációs hajtóműve is leállt. A mesterséges intelligenciát mindezen felül nem lehet elérni. A bajoknak ezzel koránt sincs vége: a korábbi legénység minden tagját ugyanis brutálisam meggyilkolta valaki, holttesteik pedig mindenfelé lebegnek. 
A hat felébredőnek lényegében élet-halál harcot kell vívnia, és nem elég, hogy meg kell védeniük saját magukat és a hajót, de még a küldetést is folytatniuk kell. Közben pedig nem bízhatnak senkiben, hiszen jó eséllyel a gyilkos köztük van…