Szebb múltat!

Év végi utolsó rendezvényére invitálja tagjait és minden érdeklődőt a Kölcsey Ferenc Olvasókör. A KSH-könyvtár Bibó-termében ez alkalommal Szebb múltat! Magyarország álomtörténete 1929-1941 című könyvvel, illetve annak szerzőjével ismerkedhetnek meg a vendégek.  

Kép forrása

Pascal sokat idézett gondolata szerint: „Ha valaki a maga teljességében meg akarja ismerni az emberi hiúságot, nem kell egyebet tennie, mint elgondolkoznia a szerelem okain és következményein. Az oka valami nem tudom micsoda következményei mégis ijesztők. Ez a nem tudom micsoda, ez a meg sem ismerhető semmiség mozgat mindent, az egész földet, a fejedelmeket, a hadakat, az egész világot. Kleopátra orra: ha rövidebb lett volna, a föld arca teljesen megváltozik.”
És valóban, mi lett volna, ha nem Kleopátra orra rövidebb, hanem Gömbös Gyula él tíz esztendővel tovább? Ha engedve Hitler kérésének, Magyarország háborút provokál Csehszlovákiával, vagy ha éppen nem engedve Hitler békéltető szándékának, megtámadja Romániát? Mi lett volna, ha mindezekkel szemben nem támadja meg a Szovjetúniót…? 
Mi lett volna, ha…? – kérdezi a könyv szerzője, Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője, akivel Magyar Miklós, irodalmár, egyetemi tanár, a Sorbonne előadója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora beszélget december 19-én (kedden) 17 órától a KSH-könyvtár (Budapest, II. Keleti Károly u. 5.) Bibó-termében.