Marék-mesék a Projektben

Marék Veronika nyolcvanadik születésnapja alkalmából életmű-kiállítás nyílt a budapesti Projekt Galériában. A tárlaton a művész mesekönyv-illusztrációi mellett megjelennek a jól ismert mesehősöket ábrázoló tárgyak is.

Kép forrása

„Marék Veronika világa olyan, amelybe a gyerekeinket szívesen engedhetjük be. Ma nagy szükség van arra, hogy ilyen értékekkel vegyük körbe a gyerekeinket és olyan világot tudjunk nekik mutatni, amelyben bátran hagyhatjuk őket szabadon, hiszen az valódi értékeket közvetít feléjük” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján.
Marék Veronika meséi örök érvényűek, rólunk szólnak, a mindennapjainkról. Egyszerű, rövid mesék, amelyek nem gügyögnek a gyerekekhez, nem akarnak álságos, naiv világot teremteni. Kapcsolatokról szólnak, érzésekről, az életünkről. 
Az írónő meséiből készült Boribon és Annipanni című darabot 2013-ban mutatta be a Budapest Bábszínház. Az előadás még abban az évben elnyerte a színikritikusok legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak odaítélt díját. Azóta is az egyik sikerdarabja a színháznak, az eddigi száznegyven előadását összesen ötvenhatezer néző látta. „Ennek ellenére most, tizenhét évvel az ezredforduló után is érzem az érdeklődést, a várakozást és remélem, hogy ha isten is úgy akarja, ezt az érdeklődést új könyvekkel tudom majd megköszönni” – mondta Marék Veronika.
A Móra Könyvkiadó tárlata a decemberben a nyolcvanadik születésnapját ünneplő szerző gazdag életművéből válogat. Az eredeti rajzok és a klasszikussá vált kötetek magyar és külföldi kiadásai mellett a művek alapján készült játékok és applikációk, valamint személyes tárgyak teszik teljessé a január elejéig látható kiállítást.