Marék-mesék a Projektben

MEGJELENT: 2017. december 7. | SZERZŐ: László T. András

Marék Veronika nyolcvanadik születésnapja alkalmából életmű-kiállítás nyílt a budapesti Projekt Galériában. A tárlaton a művész mesekönyv-illusztrációi mellett megjelennek a jól ismert mesehősöket ábrázoló tárgyak is.

Kép forrása

„Marék Veronika világa olyan, amelybe a gyerekeinket szívesen engedhetjük be. Ma nagy szükség van arra, hogy ilyen értékekkel vegyük körbe a gyerekeinket és olyan világot tudjunk nekik mutatni, amelyben bátran hagyhatjuk őket szabadon, hiszen az valódi értékeket közvetít feléjük” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján.
Marék Veronika meséi örök érvényűek, rólunk szólnak, a mindennapjainkról. Egyszerű, rövid mesék, amelyek nem gügyögnek a gyerekekhez, nem akarnak álságos, naiv világot teremteni. Kapcsolatokról szólnak, érzésekről, az életünkről. 
Az írónő meséiből készült Boribon és Annipanni című darabot 2013-ban mutatta be a Budapest Bábszínház. Az előadás még abban az évben elnyerte a színikritikusok legjobb gyerek- és ifjúsági előadásnak odaítélt díját. Azóta is az egyik sikerdarabja a színháznak, az eddigi száznegyven előadását összesen ötvenhatezer néző látta. „Ennek ellenére most, tizenhét évvel az ezredforduló után is érzem az érdeklődést, a várakozást és remélem, hogy ha isten is úgy akarja, ezt az érdeklődést új könyvekkel tudom majd megköszönni” – mondta Marék Veronika.
A Móra Könyvkiadó tárlata a decemberben a nyolcvanadik születésnapját ünneplő szerző gazdag életművéből válogat. Az eredeti rajzok és a klasszikussá vált kötetek magyar és külföldi kiadásai mellett a művek alapján készült játékok és applikációk, valamint személyes tárgyak teszik teljessé a január elejéig látható kiállítást.
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email