Író, aki feljelent

Mező Gábor a Hamvas Intézet munkatársának közelmúltban publikált kutatása szerint Hegedüs Géza író elhivatottságból lett a kádári állambiztonság ügynöke. Az író a fellelt dokumentumok szerint már jóval 1956 után csatlakozott a hálózathoz. Hegedüs a jelentések szerint szívesen részt vett a nyugati, elsősorban angliai magyar ellenzék bomlasztásában, lejáratásában, még külön tervekkel is előállt. A háttérben mentora, a szovjet őrnagy-író Illés Béla is feltűnik.

Kép forrása

Hegedüs Géza most elkerült beszervezési dossziéjában (a munkadossziéja egyelőre nincs meg, ill. nem kutatható) nyoma sincs annak, miért vált ügynökké. Mező Gábor szerint Hegedűs utazhatott, remek állása volt, és látszólag nem zsarolták. A szokásos kérdésekre ezt írták: „Miért vállalta a szolgálatot: elvi alapon”; „Feladata: – emigráns írók feldolgozása, ellenőrzése, kiutazásai során feladatok végzése”.
Hegedűs „Hargitai” fedőnéven először 1960-as és 1961-es külföldi tanulmányútjairól adott jelentést, de hivatalosan csak ’61 májusában szervezték be.
Nem kényszerítették, nem zsarolták, nem is kecsegtették. Úgy tűnik, Hegedüs Géza a korszak népszerű és sokat sztárolt írója elhivatottságból lett a kádári állambiztonság ügynöke. 
„Hargitai bevonását végrehajtottuk, hajlandó velünk a közös cél, – az emigráció egy részének megnyerése és az ellenségesen viselkedők lejáratása, – érdekében együttműködni. Mint említette: tudom ugyanazt akarják, mint én […] Együttműködési, illetve titoktartási nyilatkozatot nem állíttatunk ki vele, ez elriasztotta volna őt.”
A jelentés szerint beszervezését követően mindjárt saját ötlettel is előállt: „Hargitai meglehetős részletességgel beszámolt útjáról és szerzett tapasztalatairól. […] Javasolta, hogy segítsük elő különböző írok, tudósok, művészek kiutazását Angliába, akik az ott élő emigránsok felé hasznos propagandatevékenységet tudnának folytatni, helyes irányba tudnák befolyásolni a kint élő személyeket. Ehhez az ötletéhez erősen ragaszkodott és a beszélgetés folyamán erre többször visszatért.
[…] Közöltük vele, hogy beszámolóját nagyon értékesnek tartjuk és úgy látjuk szükséges lenne az abban felvetett kérdésekről, illetve személyekről részletesebb megbeszéléseket folytatni és közreműködésével célravezető elképzeléseket kialakítani. Ebbe beleegyezett. […]”


Forrás