Artemis – durva játszma a Holdon

Andy Weir újabb sikerszagú kötete érkezett a magyar könyvesboltok polcaira. Az Artemis sci-fi vélhetően hasonló utat jár majd be, mint a hatalmasat szóló A marsi.

Kép forrása

Óriási sikert ért el A marsi című könyvével – és persze annak, Matt Damon főszereplésével készült filmes változatával – Andy Weir. A negyvenöt éves kaliforniai író azonban hamarosan megismételheti Marsig repítő kasszasikerét. Bár ezúttal csak a Holdig szállhat. A rá jellemző humorral és tudományos alapossággal ugyanis megírta az Artemis című sci-fijét, aminek már szintén megvette egy filmes stúdió a jogait. Sőt a 20th Century Fox és a New Regency már dolgozik az adaptáción.
A címben szereplő név a Hold első és egyetlen városának elnevezése. Itt él történetünk főhőse Jazz Bashara, aki egy bűnöző. Illetve valami olyasmi. Az élet elég kemény Artemisen, ha az ember nem egy gazdag űrturista vagy egy excentrikus milliárdos. A kemény életet azonban némi csempészés megkönnyíti a holdi városban. Egy kis ártalmatlan, de persze tiltott áru becsempészése pedig talán nem akkora bűn… Különösen, ha az érte kapott pénzből különböző adósságokat is lehet, illetve kell törleszteni. Jazz hordári munkájáért kapott fizetése pedig nemhogy erre, de még a lakbérre is alig elég.
A piti csempészés mellett azonban Jazz megtalálja egy tökéletes bűntény elkövetésének lehetősége. Amolyan páratlan alkalomként. Természetesen a meló akkora nyereséggel kecsegtet, hogy képtelenség rá nemet mondani. Jobban megnézve azonban kiderül, hogy a végrehajtása lehetetlen. Ez viszont még csak a kezdet, ráébred ugyanis, hogy egyenesen egy összeesküvés közepébe csöppen, aminek persze egyetlen célja van: az Artemis fölötti hatalom átvétele. Jazz azonban, ha mindezt túl akarja élni, akkor bele kell mennie a durva játszmába…