Ötkarikás beszélgetések

MEGJELENT: 2017. november 30., csütörtök | SZERZŐ: László T. András

Bővebb tartalommal, színes képekkel gazdagítva, immár harmadik kiadásban jelent meg Jocha Károly magyar olimpiai bajnokokról szóló interjúkötete Ötkarikás beszélgetések aranyérmeseinkkel címmel.

Kép forrása

A szerző elmondta, hogy a kiadványban összesen száztizenkét olimpiai bajnokot szólaltatott meg, további ötvenhét magyar aranyérmes pedig fényképeken van jelen a kötetben. Most először szerepel a könyvben beszélgetés Helsinki mellúszó bajnokával, Székely Évával, valamint a tavalyi riói játékokon párbajtőr egyéniben győztes Szász-Kovács Emesével és a női kajaknégyes Londonhoz képest új tagjával, Csipes Tamarával.  
Jocha először 2003-ban, majd 2012-ben adott ki egy hasonló kötetet, a mostani azonban annyival is gazdagabb az előzőeknél, hogy a többi kiválósággal készült korábbi beszélgetéseket kiegészítette az aktuális információkkal, illetve az eddigi fekete-fehér fotók mellett több mint kétszáz színes kép látható benne. 
Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az öt olimpiát megjárt szerző eddig megjelent hat könyvéből öt szól a magyar olimpiai dobogósokról, hiszen korábban az ezüst- és a bronzérmesekről is összeállított egy-egy interjúkötetet.
„Ez nem egy bulvár könyv, mégis olyan érdekes, hogy nem lehet letenni, csak olvasni és olvasni” – fogalmazott a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi főtitkára, aki szerint a mű fantasztikus érték, mert a szerző mindenkiről olyan szeretettel és csodálattal beszél, hogy jól érezhető belőle rajongása a magyar sportért.
A könyv előszavát Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke írta, aki ajánlásában megjegyzi, Rióig bezárólag kétszázkilencvennyolc magyar olimpiai bajnok összesen százhetvenhat aranyérmet nyert. „A száztizenkét megszólaltatott közül harmincegyen már elhunytak, de az ő emléküket is őrzi ez a kiadvány, így életben tartjuk ezeket a legendákat” – olvasható Kulcsár Krisztián soraiban. 
A könyvbemutatón kéttucat olimpiai bajnok jelent meg Szabó Gabriellától Ambrus Miklóson, Balczó Andráson, Nagy Lászlón és Gergely Istvánon keresztül egészen Keleti Ágnesig.
A szerzőt magam is jól ismerem, valóban szenvedélyes sportszerető tollforgató és ragyogóan kezeli a pennát. Ám a címekkel – vagyunk így néhányan – ez esetben ő is hadilábon áll.Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét