Móra Ferenc örök szerelme

Móra Ferencre, a múzeum egykori igazgatójára és névadójára emlékeznek Szegeden abból az alkalomból, hogy az író száz éve vette át a közgyűjtemény vezetését. A rab ember fiai és Kincskereső kisködmön szerzője 1917-től egészen haláláig vezette az intézményt.

Kép forrása

A jubileumi ünnepségen különleges színdarabot láthatnak a nézők Címtelen könyv címmel. Az előadás egy titkos szerelem napjaiba enged bepillantást: Móra 1932-ben esett szerelembe a nála huszonkét évvel fiatalabb Kalmár Ilonával Balatonfüreden. A titkos, forró szerelem egészen a haláláig elkísérte mind az írót, mind az asszonyt. A kapcsolat lenyomata egy titkos levelezés volt: ezek a gyönyörű levelek kelnek most életre. Az érdeklődők különleges kamara-előadáson pillanthatnak bele a nem mindennapi szerelem rejtelmeibe.
Hazánk egyik leghíresebb írója egyáltalán nem volt olyan prűd, mint gondolnánk. Fiatal szeretőjének írt szerelmi tízparancsolatába még most is belepirulunk. Íme.
1. Ne legyen neked más urad és parancsolód, mint a te kis Tited, aki szelíd és könnyes, forró és szomorú, adó és elvevő. 
2. Saját kezeddel tépd ki a szemedet, nem, ha megkívánna más asszonyt, csakis ha megakadna rajta. 
3. Megemlékezzél róla, ha virágot látsz, hogy ő csak teneked nyílik igazán és ha pillét, hogy ő soha nem száll el a te tenyeredről.
4. Kárhozz el, ha elfelejtenél, hogy pénteket szentelj. 
5. Ne nézz rá soha anélkül, hogy ne kívánd meg a sarkától a feje búbjáig és hogy ne lásd a szívében a meg nem mutogatott könnyeket. 
6. Úgy szorítsd magadhoz, hogy elálljon bele a lélegzete és a te szádból szívjon új lelket, de arra vigyázz, hogy se karod, se lábad szorítása ne hagyjon rajta tengerész-kék pettyeket.
7. Mellecskéit lásd meg a ruhán keresztül is és borzongasd életre a szemed[et], de amikor neked adja őket csak a nyelved he[...?] 
8. Ha szemed rád nyílik amikor mint a ház úrnője jön át a másik szobából, azért a percért áldd me[g] ne csak az ő halottait, hanem azokat is akik tég[ed] létrehoztak. 
9. Egy szem lencséért gondolkodás nélkül add oda lelked üdvét.
10. Ne halj meg addig, míg őt is sikoltani nem h[allod], egyszer a kéjtől, ami téged meghalaszt.