Grimm-összes a neten

Kassel város egyetemi könyvtára, valamint a Marburgban lévő Hesseni Állami Archívum együtt működésével készült el a grimm-portal.de oldal, amelyen immár bárki beleolvashat a 
Grimm testvérek 2380 levelébe, több mint 580 kéziratába és egyéb dokumentumaiba. 


Kép forrása
   
Az internetes portálont kedden mutatták be a Kasseli Egyetemen. Különböző gyűjtemények digitalizált műveit kapcsolja össze és tematikusan strukturálja, ugyanakkor a laikusok is célzottan informálódhatnak a segítségével. A portál használata ingyenes. A gyűjteményben megtalálhatók a levelek mellett képek, cikkek és vizitkártyák is. Jelenleg a portál ötvennégyezer digitalizált oldalt tartalmaz, de folyamatosan bővülni fog. A válogatást és tudományos értékelést egy 2012-ben létrehozott kasseli alapítványi tanszék végezte. A Kasseli Egyetem szerint ez az első portál, amely kizárólag Wilhelm és Jacob Grimm életével és munkásságával foglalkozik.
A Grimm fivérek 1806-tól kezdve gyűjtöttek meséket. Jakob 1811-ben adta ki első művét a lovagi énekekről. Wilhelm első könyve régi dán meséket tartalmazott. 1813–1816-ban a Régi német erdők címmel újságot adták ki természetesen régi német mesékkel.
1815-ben a Gyermek- és családi mesék második kötetét adták ki. Régi regéket is kiadtak, ami azonban nem volt olyan népszerű, mint a mesék.
Mindketten komolyan foglalkoztak nyelvészettel, nyelvtörténettel, hangfejlődéssel. Jacob Grimm 1830-tól professzor lett, Wilhelm 1835-től. Több nyelvtankönyvet, és számos mesekönyveket adtak ki.
Gazdag levelezésük, kéziratban maradt hagyatékuk most mindenki számára hozzáférhetővé vált.