Pörgés az üres űrben

MEGJELENT: 2017. szeptember 21. | SZERZŐ: Varga P.

Sci-fi, thriller, romantikus történet, lélektani regény és apokaliptikus vízió – mindezt együtt nyújtja a többszörösen díjazott Robert Charles Wilson legsikeresebb kötete, a Pörgés, amit pár éve Magyarországon is személyesen dedikált.

Kép forrása

Robert Charles Wilson 1975-ben adta ki első novelláját (Equinocturne), míg első regényét 1986-ban (Hidden Place - Rejtekhely), azóta tizenhat könyve jelent meg, melyek közül a rajongók egyik kedvence a Pörgés (Spin). Az olvasók mellett ráadásul a szakma is igazán elismerte, hiszen 2005-ös megjelenését követően nemcsak bestseller lett, de 2006-ban elnyerte a Hugo-díjat érte. 
A hatvanhárom éves kanadai szerzőnek –, aki eredetileg az Egyesült Államokban született – egyik legnépszerűbb regénye igazán egyvelegre sikerült, ami igazolja is elismertségét. A történet ugyanis nemcsak egy sci-fi, hanem egy romantikus, lélektani regény is, sőt egy apokaliptikus vízió. A könyv magyarul 2007-ben jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek-sorozat tagjaként, Gálvölgyi Judit fordításával.
A Pörgés története több szálon zajlik, főhőse azonban egy, Tyler Dupree, aki mindkét idősíknak a főszereplője. A sztori ugyanis egyrészt egy apokaliptikus, távoli jövőben, másrészt pedig egy paranoid közeljövőben játszódik. A kiindulási alap, hogy egy éjszaka a tízéves Tyler Dupree végignézi, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra ténylegesen üres lett. A Nap egy halvány koronggá vált, a Hold pedig teljesen eltűnt. Mindemellett a műholdak, mesterséges űrobjektumok egyszerűen mind lezuhantak. A tudósok persze igyekeznek választ találni mindennek az okára. A kutatóknak azonban egy tragikus jövőképre bukkannak: az emberi faj a kipusztulás felé rohan. Ennek azonban most nem saját maga az oka, hanem idegen lények, akik lényegében egy „fallal” szigetelik el a Földet a világegyetem többi részétől. Ráadásul a „falon” kívül sokkal gyorsabban telik az idő. Egy nap a Földön majd százmillió év a világegyetemben. Így pedig vészesen fogy Földünk és az emberiség élete. Nagyjából már csak negyven éve van hátra világunkból. Ez persze igencsak felkavarja a társadalmat és elszabadul a pokol…
Wilson 2009 áprilisában Magyarországra látogatott, a Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikálta is több művét. Köztük a Pörgést, illetve a világában játszódó „folytatásait”, a Tengely, és az Örvény címűt is.
Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email