Pörgés az üres űrben

Sci-fi, thriller, romantikus történet, lélektani regény és apokaliptikus vízió – mindezt együtt nyújtja a többszörösen díjazott Robert Charles Wilson legsikeresebb kötete, a Pörgés, amit pár éve Magyarországon is személyesen dedikált.

Kép forrása

Robert Charles Wilson 1975-ben adta ki első novelláját (Equinocturne), míg első regényét 1986-ban (Hidden Place - Rejtekhely), azóta tizenhat könyve jelent meg, melyek közül a rajongók egyik kedvence a Pörgés (Spin). Az olvasók mellett ráadásul a szakma is igazán elismerte, hiszen 2005-ös megjelenését követően nemcsak bestseller lett, de 2006-ban elnyerte a Hugo-díjat érte. 
A hatvanhárom éves kanadai szerzőnek –, aki eredetileg az Egyesült Államokban született – egyik legnépszerűbb regénye igazán egyvelegre sikerült, ami igazolja is elismertségét. A történet ugyanis nemcsak egy sci-fi, hanem egy romantikus, lélektani regény is, sőt egy apokaliptikus vízió. A könyv magyarul 2007-ben jelent meg a Galaktika Fantasztikus Könyvek-sorozat tagjaként, Gálvölgyi Judit fordításával.
A Pörgés története több szálon zajlik, főhőse azonban egy, Tyler Dupree, aki mindkét idősíknak a főszereplője. A sztori ugyanis egyrészt egy apokaliptikus, távoli jövőben, másrészt pedig egy paranoid közeljövőben játszódik. A kiindulási alap, hogy egy éjszaka a tízéves Tyler Dupree végignézi, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra ténylegesen üres lett. A Nap egy halvány koronggá vált, a Hold pedig teljesen eltűnt. Mindemellett a műholdak, mesterséges űrobjektumok egyszerűen mind lezuhantak. A tudósok persze igyekeznek választ találni mindennek az okára. A kutatóknak azonban egy tragikus jövőképre bukkannak: az emberi faj a kipusztulás felé rohan. Ennek azonban most nem saját maga az oka, hanem idegen lények, akik lényegében egy „fallal” szigetelik el a Földet a világegyetem többi részétől. Ráadásul a „falon” kívül sokkal gyorsabban telik az idő. Egy nap a Földön majd százmillió év a világegyetemben. Így pedig vészesen fogy Földünk és az emberiség élete. Nagyjából már csak negyven éve van hátra világunkból. Ez persze igencsak felkavarja a társadalmat és elszabadul a pokol…
Wilson 2009 áprilisában Magyarországra látogatott, a Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikálta is több művét. Köztük a Pörgést, illetve a világában játszódó „folytatásait”, a Tengely, és az Örvény címűt is.