Érkezik Dan Brown új kötete

Hatalmas szenzáció várható az idei frankfurti könyvvásáron. Dan Brown szeptember végén megjelenő új könyvét mutatja be személyesen. Az amerikai sztárzerző október 14-én az Eredet című könyvéből olvas fel részleteket, az óriási csinnadrattával beharangozott eseményre ezernyolcszáz vendéget várnak. Az író visszavonultan él, ezért a szervezők szerint óriási szerencse, hogy elfogadta a meghívást.

A könyv Amerikában a Doubleday kiadásában kerül a boltokba szeptember 26-án, Németországban a Bastei Lübbe adja ki október 4-én, ezzel egy időben több mint ötven nyelven jelenik meg. Magyarul várhatóan a világpremier után néhány hónappal jelenik majd meg.
A könyv főhőse ezúttal is Robert Langdon szimbólumkutató, a Harvard Egyetem professzora lesz, aki korábban az író legnagyobb sikerévé vált A Da Vinci-kód (2003), illetve az Angyalok és démonok (2000), Az elveszett jelkép (2009) és az Inferno (2013) főszereplője is volt.
A kiadó nem árult el többet a könyvről, csupán annyit fűzött hozzá a közleményben, hogy Brown szokása szerint „kódokkal, tudománnyal, vallással, történelemmel, művészettel és építészettel” is foglalkozik majd az ötödik Langdon-regényben.
Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a történet hol játszódik, de a Doubleday szerint Langdon (számára peches, de egyébként jó szokásához híven) megint veszélybe fog kerülni, miközben „az emberiség két legősibb kérdésével” találja majd szemben magát.
Mindenevő vagyok, így eleinte magam is habzsoltam „Barna Dani” műveit: az első kettőt villámgyorsan elolvastam, aztán a következőket egyre lassabban emésztettem meg, az utolsót pedig – szégyen gyalázat – néhány oldal után félretettem. Zavaros összeesküvéselméteket gyárt, szándékos (?) tévedések sora van könyveiben, ettől függetlenül kezdetben határozottan élvezetes olvasmány volt. Szerény véleményem szerint Dan Brown ugyanúgy járt Langdonnal, mint Lee Child Jack Reacherrel. A két méteres százkilós katonai rendőr ugyanis évtizedek óta mindenkit összever. Langdon az eszével semmisíti meg a gonoszt, Reacher őrnagy pedig hamburgeren felhizlalt izmaival veri péppé ellenségeit. Olyanok, mint Popeye, a tengerész, csak a spenót hiányzik az asztalról.
Dan Brown regényeit ötvenhat nyelvre fordították le, kétszázmillió példányban keltek el világszerte. Mindhárom könyvét megfilmesítették, az Infernót Budapesten forgatták. 
A Frankfurti Könyvvásárt október 11. és 15. között tartják.