Kié lesz a Man Booker-díj?

A közelmúltban nyilvánosságra hozták az irodalmi Nobel-díj kapujának is tartott Man Booker-díj hat fős listáját. A bírálóbizottság nevében Lola Young elmondta, hogy a kiválasztott kötetek mindegyikében „léteznek olyan lelki terek, amelyekhez minden olvasó saját tapasztalatai révén is hozzá férhet.” 

Kép forrása

„A hosszú lista lerövidítése nagyon kemény munka volt" – mondta Colin Thubron a bíráló bizottság tagja, hozzá téve: „Számos regény volt, amelyet a testület egy-egy tagja erőteljesnek érezhetet, s ezért ragaszkodott hozzá. Ilyenkor érveltünk, alkudoztunk, vitatkoztunk. Adtunk és vettünk. De általában elmondható: nincs könyv a rövid listán, amelyről úgy érzem, nem lenne ott a helye.”
A a listavezető, az idén hetven éves Paul Auster, akit a magyar közönség is jól ismer. A jelölést a 4321 című kötete kapta. Ott van a listán Ali Smith az Autumn című kötetével. Ő már a negyedik jelölését gyűjtötte be. 
Érdekesség, hogy a shortlistre felkerült két elsőkönyves is: Emily Fridlund a History of Wolves című könyvével és Fiona Mozley Elmet című kötetével. Utóbbi a legfiatalabb jelölt a listán, huszonkilenc éves. Felkerült még a listára George Saunders a Lincoln in the Bardo című könyvével, valamint Mohsin Hamid az Exit West című alkotással. 
Hogy ki nyeri az idei Man Bookert, arra október 17-én várni kell, akkor jelentik be a győztest, aki ötvenezer fonttal lesz gazdagabb.