Tokaj és Vizsoly lesz a Könyvünnep díszvendége

Tokaj és Vizsoly lesz a díszvendége az idei Budavári Könyvünnepnek, amelyet 15. alkalommal rendeznek meg a budai Várban szeptember 1. és 3. között.

A budavári Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén huszonkilenc könyvkiadó és hét kulturális intézmény mutatja be kínálatát, a programok között pedig kiemelten megemlékeznek a reformáció 500. évfordulójáról, a száz éve született Szabó Magdáról, az idén elhunyt Jókai Annáról, de a függetlenségének századik évfordulóját ünneplő Finnországról is.
A rendezvény ideje alatt, szeptember elsején, az Iskola utca 28. szám alatt nyílik meg a Jókai Anna Szalon, amely a kerület újabb kulturális helyszíneként kívánja tartalmas kulturális programlehetőségekkel kiszolgálni a közönséget. A közösségi térként is funkcionáló helyszín a régi idők polgári szalonjainak hangulatát kívánja felidézni, így a tervek szerint író-olvasó találkozóknak, könyvbemutatóknak, kisebb kamarazenei koncerteknek, előadói esteknek, hétköznaponként pedig egyéb közösségi eseményeknek ad majd helyet.
A könyvünnep helyszínén, a Szentháromság téren adják majd át a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet ebben az évben Jávorszky Bélának ítéltek oda. 
Jávorszky Béla író, műfordító, diplomata több évtizede végez kimagasló munkát a finn-magyar kapcsolatok erősítéséért. 1958 óta fordít szépirodalmat, kezdetben törökből és németből, az 1960-as évek óta finn, svéd és észt nyelvekből fordított verset, prózát, hangjátékokat és drámákat. 1980 után Hannu Launonen finn és Folke Isaksson svéd műfordítóval közösen tizenhat kötet magyar költőt ültetett át finn, illetve svéd nyelvre.
A könyvünnepen a 100 könyv Finnországról címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum, a finn nagykövetség és a Finnagora közös könyvespolc installációs projektje is megjelenik a Jókai Anna Szalonban, a Városháza aulájában pedig az 1697-es zentai csata évfordulója alkalmából a Budavári Önkormányzat és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös tárlata is látható lesz A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háború címmel.