Végső búcsút vettek Jókai Anna Kossuth Nagydíjas írótól

Pályatársai és tisztelői jelenlétében búcsúztatták Jókai Anna Kossuth Nagydíjas írót, a nemzet művészét hétfőn a fővárosi Magyar Szentek Plébánián. A gyászszertartáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.     

Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra, amellyel a magyar irodalomtörténet része lett – emelte ki beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester. Balog Zoltán elmondása szerint Jókai Anna akár politikus is lehetett volna, nőként is válhatott volna belőle államférfi. Az a féltés, az az aktuális jelenlét ugyanis, amellyel a közélet, a világpolitika minden rezdülését követte, homo politicusszá tette Jókai Annát – fogalmazott.
Tarlós István úgy fogalmazott: Jókai Anna teljes életművet hagyott hátra, munkásságát maga is lezártnak tekintette. Halálával mintha a saját életművébe lépett volna át.
Jókai Anna halála a nemzet nagy vesztesége – mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke, Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője pedig azt hangsúlyozta, Jókai Anna fordulatos, sokszor nagyon keserves és nehéz életútjának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem másokban és a külső körülményekben kell keresni a hibát, rosszat, a torzultságot, a bűnt, hanem saját magunkban.
Szentbeszédében Ternyák Csaba egri érsek úgy fogalmazott: Jókai Anna evangéliumi bátorságra tanító okos mondatai sok ember életében csillantották meg a félelmet elűző, halálon túlmutató reményt. Hálaadó és könyörgő imát mondott Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.
A nemzet művésze címmel kitüntetett író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Keresztény Kulturális Akadémia tagja életének 85. évében június 5-én hunyt el. A hamvait rejtő urnát a búcsúztató szertartás után a család kísérte végső útjára. Jókai Annát a kormány, az MMA, a Fővárosi Önkormányzat és a józsefvárosi önkormányzat saját halottjának tekintette, búcsúztatását a Nemzeti Örökség Intézete szervezte.