Az igazság odaát van

Ez szinte minden sci-fi rajongó agyába bevésődött. Az X-akták kedvelőiébe biztosan. Azt viszont már csak sejteni lehet, hogy az az odaát hol is van. Arról pedig fogalmunk sincs, hogy például Fox Mulder, hogy is lett ügynök és hogyan kezdett el hinni. Eddig! Kami Garcia írónő könyvéből most kiderül.

A negyvenöt éves, amerikai Kami Garcia már letette névjegyét az elmúlt években a könyves szakma asztalára. Első kötete, a Beautiful Creautres (Gyönyörű lények) egyből felkerült a New York Times Bestseller listájára. Sőt harminckilenc országban jelent meg huszonkilenc nyelvre lefordítva a fantasy műfajú sztori. Debütálása olyan óriási sikert hozott számára, hogy ötrészes sorozat is lett a történetből. Az írónő ezt követően indította útjára oldalágon újabb szériáját, mely három kötetet élt meg Veszélyes lények (Dangerous Creatures) sorozatként. Mindezek után jelentkezett a Légió elnevezésű kétrészes történetével. 
Ezek után legújabb kötete vélhetően egy újabb óriási durranás lesz, illetve már az is. Bár ilyen alapállásból talán könnyebb volt kiindulnia, hiszen egy világsikert lovagolt meg. Nem mást mint a különleges FBI-ügyekkel, ufókkal és mindenféle furcsasággal, megmagyarázhatatlan történésekkel foglalkozó, világhíres X-akták sorozatot.
Az X akták - Kezdetek: A káosz ügynöke című kötete már elérhető a magyar könyvesboltokban is, amelyből egyebek közt kiderül, hogy hogyan is lett ufó-hívő Fox Mulder és hogyan került az FBI kötelékébe.
A történet 1979 tavaszán kezdődik. A tizenhét éves Fox Mulder éppen egyetemi felvételi előtt áll, ám ennél nagyobb gondja is van. A kishúga öt éve eltűnt a családi házukból, és azóta sem hallottak róla. Az ifjú Mulder pedig magát hibáztatja, míg az anyja a férjét, aki szigorúan titkos külügyminisztériumi munkájába menekül. A fiatal Foxot az utolsó gimnáziumi évében az apja magával viszi Washingtonba, így elszakad massachusetti barátaitól, és talán a múlt kísértő árnyától is. Mulder viszont nem adja fel: rögeszmésen foglalkoztatja, hogy ha kell, a föld alól is előkeríti húgát, Samanthát. 
Közben azonban eltűnik egy kisfiú is, akit holtan találnak meg, aztán egy másik gyereket is elrabolnak. Mulder pedig már ifjúként sem tudja megállni, hogy bele ne ártsa magát az ügybe. Mire észbe kaphatna, barátaival, Gimlivel és Phoebe-vel egy veszedelmes sorozatgyilkos utáni hajsza kellős közepén találja magát.
Az ügy szálait görgetve pedig igencsak érdekes dolgokra derült fény. Mintha összefüggne egy tucatnyi brutális gyilkosság Samantha eltűnésével. Ráadásul talán okkult rítusra utal, hogy a temetőből előkerült Billy Christian mellkasán egy nyílvesszőkkel átfúrt madarat találnak. Vajon Gimli apja összeesküvéseket koholó őrült, vagy félelmetes titkot tudója? És ami talán még égetőbb kérdés: ki is a Káosz ügynöke?