Eltűnt Massiliában

Számtalan lezárt ügy után saját fiát próbálja meg megkeresni az ókor első magánnyomozója. Az Eltűnt Massiliában című kötettel folytatódik Steven Saylor legendás sorozata, természetesen ezúttal is történelmi tényekkel megtűzdelve.

Újabb és újabb ügyben nyomoz az ókor első magánnyomozója. Persze nem mintha baj lenne ezzel, hiszen szövevényes bűntény bőven akadt akkortájt, ahogy rejtélyes összeesküvések is. Eddig azonban egyetlen egy sem jelentett gondot Gordianusnak. Steven Saylor pedig kifogyhatatlannak bizonyult, a Rubicon című kötet után ugyanis az Eltűnt Massiliában című történettel folytatta a római detektív nyomozói pályafutását. Gordianust legutóbb egészen a háborús zónáig vitte nyomozásának szála, ami természetesen egy újabb rettenetes titokra derített fényt.
Most pedig újabb feladatot kap, illetve keres magának a megállíthatatlan nyomozó. Ezúttal viszont megint elhagyja Rómát és gall földön egy görög alapítású városállamba, Massiliába – a mai Marseille-be a vezet útja. A történet szerint a köztársaság egyébként még mindig válságban van. Caesar és Pompeius pedig úgy tűnik, kimeríthetetlenül csatároznak tovább egymás ellen.
Gordianus most azonban egy cél vezérli, hogy megkeresse fiát, Metót, aki nyomtalanul eltűnt. Ókori detektívünk persze megint kiélezett helyzetben találja magát. Massilia városa ugyanis Pompeiusnak esküdött hűséget, ezért a várost körülvették Ceasar seregei. Már csak idő kérdése, hogy mikor törik meg a kiéhezett massilióták ellenállását. Persze fia megkeresése a legfontosabb, ezért Gordianus bejut az ostromlott városba, és egyből munkához is lát. Mígnem eltéríti egy újabb ügy. Alighogy megérkezik, szemtanúja lesz annak, amint egy fiatal nő lezuhan az öngyilkosok sziklájáról. 
Azt persze nem tudni, hogy esetleg lelökték-e vagy levetette magától a mélybe. Azt pedig már mondanunk sem kell, hogy a nő halálának akár még Metóhoz is köze lehet. Gordianus így végül akarata ellenére is nyomozni kezd. És persze mindenáron ki akarja deríteni, hogy mi történt a nővel és fiával, de közben még életben is kell maradnia…