Dee kalapács alatt

Talán akadnak olvasóink között olyanok, akik időről időre körülnéznek a különféle csereberélő, árverező, értékesítő oldalakon. Én néha rákeresek erre, arra, és megesik, hogy olyasmit is találok, amit nem kerestem, viszont nagyon tetszik. Amit a közelmúltban találtam, s amit a figyelmükbe ajánlok elég boros áron bukkant föl az EBAY árverésekkel foglalkozó felületén. Nem is azért írok róla, mert azt gondolom, valaki megvásárolja, inkább azért, hogy a kiadóinknak eszébe jusson, ők is készíthetnének pár hasonlóan különleges kiadványt. 

A háromszázötven angol fontért, jó százhúszezer forintért kínált kötet, bár antikvitásnak tűnik, nem olyan régi kiadvány. 1992-ben készült facsimile egy 1659-es kötetről. Viszont csupán ezer példányban jelent meg és tartalma szerint is különleges. 
John Dee a XVI. század, jelentős tudósa volt, Shakespeare kortársa, és I. Erzsébet királynő tanácsadója, tudós, matematikus, és állítólag mágus volt. Azt tartották róla, hogy korának egyik legműveltebb embere, ami igaz is lehetett, mert hagyatékába tartozott Anglia legnagyobb könyvtára, amely Európában is a legtekintélyesebbek közt volt. 
Ma már nyilván nagyon furcsa az efféle kapcsolat tudomány és mágia között, de Dee korában – és még jóval azután is – természetes volt. Reneszánsz-kori újplatonista gondolkodóként a tudomány és az okkult praktika ugyanannak a valóságnak a megismerését szolgálta. Tegyük hozzá, Dee egy kicsit túllőtt a célon: idős korára azt vette a fejébe, hogy megtanulja a teremtés nyelvét – ehhez persze kapcsolatba kellett lépnie az angyalokkal – és így valósítja meg a bűnbeesés előtti, paradicsomi egységet. 
A most kalapács alá kerülő kötet egyébként Dee kevéssé ismert, társadalomelméleti munkáit is tartalmazza. 
A kilencvenes években nemcsak Magyarországon, de Nyugat-Európában is reneszánszát élte a mágia és okkultizmus, s számos efféle klasszikust kiadtak. Ez a kötet mindenesetre nagyon szépen sikerült.