Kanadai írónő békedíjat kap

Margaret Atwood kanadai író, költő és esszéista kapja az idén a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a németországi könyvkereskedők békedíját (Friedenspreis des Deutschen Buchhandels).

A díj odaítélésről döntő alapítvány tanácsának indoklása szerint a Magyarországon is ismert alkotó regényeiben és szakkönyveiben rendre megmutatja, milyen éles „politikai érzékkel” ismeri  fel a „veszélyes és lopakodó változásokat”.
Utópikus és disztópikus – jövőbeli tökéletes, illetve elnyomó, az embereknek szenvedést okozó társadalmat leíró – műveiben kíméletlenül bemutatja a jelenkor gondolkodás- és viselkedésmódjának átalakulását, akárcsak azt, hogy milyen könnyen fordulhat embertelenségbe a vélt normalitás. Az emberségesség, az igazságosság és a tolerancia mellett elkötelezett szerző művein keresztül „megtudjuk, kik is vagyunk, hol állunk és mit kell tennünk a békés együttélésért”.
Margaret Atwood 1939-ben született Ottawában, a kortárs kanadai irodalom legsikeresebb alakja. A többi között elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat. Legismertebb műve a magyarul A szolgálólány meséje címmel megjelent regény. A George Orwell hagyományát követő alkotás egy lehetséges jövőbeli társadalmat ír le, amelyben a nők sorsa az alávetettség.
A németországi könyvkereskedők huszonötezer euróval járó békedíját 1950 óta adományozzák a béke és a párbeszéd elvének érvényesítésében kiemelkedő érdemeket szerző íróknak. Az elismerést minden évben a frankfurti nemzetközi könnyvásár utolsó napján adják át. Ez az idén október 15-re esik. A díjátadó ünnepséget a frankfurti Szent Pál-templomban rendezik, ahol 1849-ben elfogadták az első német polgári alkotmányt. Az elismerést megkapta mások mellett Hermann Hesse, Jorge Semprún, Václav Havel, Mario Vargas Llosa és két magyar szerző, Konrád György és Esterházy Péter.