Catilina rejtélyét kutatja az ókor nyomozója

Catilina rejtélye című kötettel folytatódik Steven Saylor sikersorozata. Gordianus régi ügyfele, Ciceronak köszönhetően most is egy újabb furcsa ügybe keveredik. Ezúttal azonban már a családja is veszélybe kerül.

Újabb rejtélyes ügyet kap az ókor magánnyomozója – lényegében ezúttal is kezdhetjük ezzel a sablonos mondattal Steven Saylor sikersorozatának harmadik kötetének ajánlóját. Természetesen, ahogy a Római vér és A végzet fegyvere című könyvben, ezúttal is Gordianus veti bele magát egy nem mindennapi ügybe. Közben persze ismét bepillantást nyerhetünk a Római Birodalom mindennapi életébe, hiszen a széria egyik nagy jellegzetessége, hogy valós történelmi személyekkel és eseményekkel is találkozhatunk benne, némi fikcióval megszínezve. 
A történetben Gordianus az első résszel ellentétben ezúttal sem a fővárosban nyomoz, hiszen hátat fordít Rómának, és a város minden mocskát maga mögött hagyva új életet kezd családjával együtt Etruriában egy birtokon. Persze nem sokáig örülhet az idillnek és nyugalomnak, régi ügyfelének köszönhetően ugyanis veszélybe kerül családja. Természetesen ezúttal sem hiányozhat a történetből egy rejtélyes gyilkosság.
A gondok akkor kezdődnek, amikor Gordianust egykori ügyfele, a mostanra már komoly politikai karriert befutott Cicero egy szívességre kéri. Egész pontosan arra, hogy lássa vendégül pár napra ellenfelét, Catilinát. Az ókori magándetektív eleinte igencsak vonakodik a kéréstől, de végül mégis igent mond rá. Mint utóbb kiderül, lehet, hogy nem kellett volna. Bár így egy rejtélyes üggyel kevesebben nyomozhatott volna Gordianus. Ezúttal viszont talán nem is bánná.
Catilina, a titokzatos és hírhedt politikus érkeztével kezdődnek el a bajok. Előbb magánnyomozónkban néhány beszélgetés után gyötrő kérdések merülnek fel: lehet, hogy nem is akarja Catilina megbuktatni a Köztársaságot? Lehet, hogy Cicero az igazi összeesküvő? De akkor miért bujkál és miért szervezkedik Catilina? Gordianus ezzel együtt nem akar belekeveredni az ügybe, akkor azonban már muszáj neki, amikor egy fej nélküli holttestet talált birtokán. Ekkor már kénytelen belebonyolódnia az ügybe, ami egyre rejtélyesebbé válik. Ráadásul az eset már nem is csak a Köztársaságot veszélyezteti, hanem Gordianus családját is…