A kiadók érdekében

Az Alexandra könyváruházlánc felszámolása kapcsán tett érdekes, a kiadók számára bíztató nyilatkozatot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Inforádióban. Az államtitkár szerint ugyanis elképzelhető, hogy az állam valamilyen formában fellép a kiadók érdekében.

„A könyviparban a három nagy szereplő egyikének agóniája zajlik a szemünk előtt. Egyszer már tőkeinjekcióval sikerült talpra állítani a céget. Az állam viszont nem segítheti meg a megroppant piacot, nem pengethet ki több milliárd forintot piaci szereplőknek, hogy azok talpra álljanak és stabilizálják magukat. Ezt az uniós jogharmonizációban protekcionizmusnak hívják és elítélik, illetve tiltják” – fogalmazott Hoppál Péter az InfoRádióban.
Valójában persze nem a megroppant nagykereskedőt kellene támogatni, hanem azokat a kisebb-nagyobb kiadókat, amelyek az Alexandra csődje miatt kerültek nehéz helyzetbe. A dolog annál izgalmasabb, mivel a bennrekedt összeg nagyon jelentős, összességében csaknem négymilliárd forint tűnhet el a könyvesek kasszájából.
A kérdés napirenden volt a kormány előtt, egy olvasatban már tárgyaltak erről. Lázár János korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormány és főleg a nemzetgazdasági tárca nem akar beavatkozni, és a piac ügyének ítéli a könyvpiac megbillenését. Kormánydöntés azóta sincs, de Hoppál most felvetette: fontos lépés lehet, ha stratégiailag kiemelt üggyé nyilvánítják a felszámolást, illetve az érintett szervezeteket, mert akkor állami kézbe kerülhet a felszámolás, és az állam jobban odafigyel a kártalanítandó szereplőkre.
Az állam esetleges további beavatkozásával kapcsolatban Hoppál Péter óvatosan nyilatkozott: amint a szakértők egyértelmű iránymutatást adnak a kormány számára, hogy a beavatkozás nem jelent protekcionizmust és az unió jogszabályainak megsértését, akkor még akár ez is előfordulhat.