Klasszikusok a PIM-ben

Idén többek között Arany János, Szabó Magda és Kassák Lajos életművét bemutató kiállítások nyílnak a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelynek frissen hivatalba lépett főigazgatója felújításokat, hangsúlyosabb külföldi megjelenést és szorosabb integrációt tervez a társintézményekkel.

Prőhle Gergely, az új főigazgató elmondta: most nyílik egy Erdély és 1956 kapcsolatát elemző kiállítás, majd április végétől két évig az Arany János-emlékévhez kapcsolódó nagy Arany-tárlatra várják a látogatókat.
A másik fontos évfordulós kiállítás Szabó Magda életművét vizsgálja, arra koncentrálva, hogy miként lehet a debreceni írónő regényeiben megjelenő női szerepeket a mai szempontok szerint értékelni. „Ma, amikor – néha akár kicsit túlerőltetve is – divat lett a gender alapú megközelítés, egy hagyományos, református értékvilágból érkező írónő ezzel kapcsolatos álláspontja érdekes megközelítés lehet” – fogalmazott.
A harmadik idén nyíló kiállítás témája régi ötlete, hiszen még berlini nagykövetként megtapasztalta, Kassák Lajos iránt mekkora a nemzetközi érdeklődés: Magyarországon elsősorban költőként, külföldön pedig képzőművészként tekintenek rá. A PIM-hez tartozó Kassák Múzeum az utóbbi időben komoly szakmai sikereket ért el az európai avantgárd kutatásának fontos helyszíneként; fontos azonban, hogy ne csupán az óbudai Zichy-kastélyba látogatók szembesülhessenek ezzel a teljesítménnyel, hanem tevékenységük szerves részévé váljon a PIM megjelenésének is.
A Kassák születésének százharmincadik és halálának ötvenedik évfordulójára nyíló kiállítás azáltal, hogy a Károlyi-palotában lesz látható, jelzés erre az integrációra. A Kassák bécsi korszakára fókuszáló tárlat kísérletet tesz arra, hogy személyiségét a maga sokrétűségében mutassa be, egyaránt kitérve irodalmi, képzőművészeti és politikai tevékenységére is.