Kilátással belenézünk

Kilátás az erkélyről, de egyben betekintés Neil Gaiman gondolatvilágába: a héten jelenik meg a fantasy és sci-fi zseni legújabb kötete. A bestsellerszerző ezúttal a kitalált történetei helyett gondolatait közvetíti játékosan és elgondolkodtatóan.

Neil Gaiman-t nemigen kell bemutatni az olvasóknak, hiszen olyan sikerkönyvek fűződnek a nevéhez, mint a Csillagpor, az Amerikai istenek, az Óceán az út végén vagy a Sandman képregény-sorozat. Legutóbb a Köztesvilág című illetve a Felkavaró tartalom című kötetét mutattuk be, a héten azonban érkezik az angol fantasy-, képregény-, sci-fi- és regényíró újdonsága a magyar könyvesboltokba. Ezúttal egy lebilincselő esszékötettel rukkolt elő Gainman, aki rengeteg témáról ír legújabb művében mélyre hatoló, szórakoztató és egyéni stílusában. Így egyebek közt a művészettől és művészektől az álmokig, a mítoszokig és az emlékekig.
A New York Times bestsellerszerzője rendkívül jó megfigyelő, gondolatébresztő megjegyzéseit, okfejtéseit már régóta nagyra tartják, mindezek mellett pedig éles intellektusának és meghökkentő képzeletének köszönhetően is válnak népszerűvé művei. Ezeket együtt mutatja be a Kilátás az erkélyről című kötet, amelyben hatvan kiemelkedő nonfiction írását gyűjti össze Gainman. A válogatásban analitikusan, de játékosan, ékesszólóan, ugyanakkor mégis érthetően jár körbe olyan érdeklődési köröket és témákat, mint a régi és kortárs szerzők, a zene, a történetmondás, a képregények, a könyvtárak, a könyvesboltok, az utazás, a mesék, Amerika, az ihlet, vagy a szellemek.
Mindehhez jön a címadó darab, mely hol meghatóan, hol öngúnnyal a szerző, a 2010-es Oscar-díjkiosztó gálán, Hollywoodban begyűjtött élményeit meséli el. Az éles, gunyoros, szellemes és bölcs kötet azokat a kérdéseket és témákat taglalja, melyek a legjobban érdeklik Neil Gaimant, ezáltal bepillantást kínálnak korunk egyik legméltatottabb, legkedveltebb és legbefolyásosabb művészének fejébe és szívébe.