Mit mondanak a földönkívüliek?

Egyszerre jönnek a moziba és a könyvesboltba a földönkívüliek: a nézők a filmvásznon, a könyvbarátok pedig lapozgatva találkozhatnak Ted Chiang sci-fi író Érkezés című történetével.

Amikor eljönnek a földönkívüliek, akkor nemcsak az lesz a kérdés, hogy milyen szándékkal érkeznek, hanem az is, hogy egyáltalán, hogyan fogunk velük kommunikálni. Ez az alaphelyzete a kanadai Denis Villeneuve új filmjének, amelyet most játszanak a hazai mozik Amy Adams, Jeremy Renner és Forest Whitaker főszereplésével.
A történet szerint a hadsereg vezérkara felkér egy kitűnő nyelvészt, hogy segítségével kommunikálhasson az idegenekkel. A cél ugyanis, hogy megtudják az érkezés okát. A tudós természetesen minden erejével azon dolgozik, hogy megértse az érkezőket, mígnem munkája során a kis részekből összeáll számára a földönkívüliek érkezésének valódi célja.
A film alapja Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellája, mely az Életed története című kötetben több írással együtt ismét megjelent a könyvpiacon.
Ted Chiang Életed története és más novellák könyve a létező legkülönbözőbb helyekre nyújt betekintést. Így például oda, ahol egy bábeli torony köti össze a Földet az égbolttal. Vagy egy, a miénkhez nagyon hasonlító világba, ahol az angyali látogatások a mindennapi élet részei, olykor rémisztően, olykor pedig csodálatos történésekhez kapcsolódva. Emellett találkozhatunk a kötetben egy olyan Földdel is, ahol a tudósok felfedeznek egy nem evilági nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodást és az érzékelést az időről és a valóságról. Mindemellett pedig egy olyan történetet is megismerhetünk, melyben az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik az emberekben a testi szépség alapján történő megkülönböztetést.
Sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják Ted Chiang nyolc elbeszéléseit tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét. A sok elismerés egyebek közt annak köszönhető, hogy a szerző a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg és ábrázolja, ahogy előtte még senki más nem tette.