Új látvánnyal égnek a könyvek

Újabb kiadásban ismét egy nagy klasszikus: a napokban ugyanis ismét megjelenik Ray Bradbury Fahrenheit 451 és más történetek című kötete. Az új köntösbe bújtatott klasszikus regényt öt novella egészíti ki.

Ray Bradbury 1920-ban született az Illinois állambeli Waukegan kisvárosában. Már gyerekkorától kezdve írt, és nagyon hamar publikált különféle magazinokban. Több száz története mellett később több mint harminc kötete jelent meg. Utóbbiak közül a leghíresebb a Fahrenheit 451, de mellette a Marsbéli krónikák, A tetovált ember és a Gonosz lélek közeleg is rendkívüli népszerűségnek örvend. Több írását adaptálták színpadra és filmre, ráadásul jó párért elismerést is kapott. Így egyebek között 1977-ben átvehette a rangos World Fantasy-díjat életművéért. Emellett 2000-ben megkapta a Nemzeti Könyvalaptól a legrangosabb amerikai szépirodalmi díjat, 2004-ben pedig az amerikai elnöktől vehetett át kitüntetést. A 2012. június 5-én elhunyt könyves sci-fi mester Bradburyt a filmes sci-fi mester Steven Spielberg múzsájának tekintette, míg Neil Gaiman szerint sokkal szegényebb lenne ma a világunk a művei nélkül.
Így például a Fahrenheit 451, valamint a kiegészített verziója, a Fahrenheit 451 és más történetek nélkül is. A kötet alaptörténete szerint a könyveket el kell pusztítani, mert ártalmas fegyverek. Nem tudni ugyanis, hogy ki ellen fordul egy olvasott ember. A történet főszereplője Guy Montag, aki a tűzőrségen dolgozik, feladata pedig, hogy elégesse a könyveket, azokkal a házakkal együtt, ahol rejtegették azokat. Montag szereti és élvezi a munkáját, amit már tíz éve végez. Mindig nagy örömmel vonul ki az éjszakai riasztásokra, és boldogan nézi a lapokat emésztő lángokat. Mígnem egy nap találkozik egy lánnyal, aki egy olyan múltról mesél neki, amiben az emberek még nem féltek. Közben megismerkedik egy professzorral, aki olyan jövőt fest elé, amelyben az emberek gondolkodnak. Ráadásként az egyik nap beleolvas egy tűzre ítélt könyvbe, aminek hatására az események megállíthatatlanná válnak. Guy Montag hirtelen ráébred arra, mi az igazi hivatása…
A kötet címe, a Fahrenheit 451, azt hőfokot jelzi, amelynél „a könyvnyomó papír tüzet fog és elég”.
A klasszikus könyv a napokban új külsővel ismét megjelenik, ráadásul a kiegészített, Fahrenheit 451 és más történetek című változatban, melyben öt remek novellája is olvasható a sci-fi irodalom nagymesterének.