Codex Silenda

A szó legszorosabb értelmében, igazi kriptexet hozott létre Brady Whitney, egy kreatív designer, már amennyiben a kripto és a text szavakat úgy értjük, ahogy kell: titkos, rejtett, illetve szöveg.

A Codex Silenda fantázianevű fából eszkábált alkotás nem más, mint egy különleges kötet, amely egyszerre tartalmazza egy könyv szövegét, és számos megoldásra váró feladatot.
Persze tény, hogy terjedelmi okokból a szöveg mindössze öt oldalas, viszont cserébe rendkívül nehezen lapozható a kötet.
A Codex Silenda ugyanis csak akkor enged a következő oldalra, ha előbb megfejtette az olvasó a lapot lezáró ördöglakatot. Ráadásul a zár meglehetősen bonyolult kombinációnak tűnik, igazi holmsiánus logika kell a megfejtéshez. És állítólag tovább nehezíti az olvasást, hogy lapról lapra haladva egyre bonyodalmasabb zár mögött lapul a következő oldal.
A tervező Kickstarterre – egy online projektfinanszírozással foglalkozó felületre – is felrakta művét. Amennyiben az érdeklődők fantáziát látnak az ötletben, és összedobják a gyártáshoz szükséges pénzt, akkor hamarosan talán mi is elszórakozhatunk Brady Whitney kriptexével.
Mondjuk, azt azért jó lenne tudni, milyen szöveget rejt az a nagyon-nagyon titkosított öt oldal, mert én például néha egészen nyilvános oldalakat sem szívesen olvasok el…