Újabb ügy a világvége előtt

Már csak hetvenhét nap van a Föld megsemmisülésig, Hank Palace-t azonban továbbra is csak a nyomozás érdekli. Újabb ügybe kezd még a világvége előtt – Végső ígéretek címmel folytatódik Ben H. Winters Az utolsó nyomozó trilógiája.

„Hosszú ideje az egyik legjobb krimi, amit olvastam” – állítja Nancy Pearl írónő a Gyilkosság a világvége előtt folytatásáról. A Los Angeles Review of Books szerint pedig Winters egy rendkívül ügyes mesélő, történeteivel az olvasó könnyedén jut el az ígéretes kezdésből egy izgalmas, megrázkódtató befejezésig. Ezt már bizonyította is Az utolsó nyomozó trilógia nyitódarabjában.
A történet azonban most folytatódik, akad ugyanis még némi idő, míg becsapódik a Földbe a 2011GV1 jelű aszteroida. Már csak hetvenhét nap és megsemmisül a bolygó. A világvége előtt az emberiség így már egyre gyorsabban éli meg a saját, személyes apokalipszisét is. Eluralkodóban van a totális káosz, nincs áram, a telefonok már nem működnek, és a rendfenntartó erőkön kívül szinte senki sem vezet autót. A Concordi Rendőrkapitányság az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá került, Hank Palace nyomozó pedig munka és életcél nélkül maradt. Egészen addig, amíg egy nő fel nem keresi a múltjából, és megbízza az eltűnt férje megtalálásával.
Hank Palace pedig el is vállalja az ügyet és belevág a minden nyom nélkül eltűnt Brett Cavatone felkutatásába, miközben a társadalmat tartó utolsó pillérek is összeomlanak. Az eltűnt férjről senki sem tudja hová mehetett és mi történhetett vele. A nyomozás során Hank útját egyetemvárosokból szerveződött anarchisták és a Nemzeti Gárda keresztezi, miközben jó szokása szerint ismét kemény kérdéseken töpreng: Emberi létünkből eredően mivel tartozunk egymásnak? Mit jelent civilizáltnak maradni egy olyan világban, ami éppen összeomlik körülöttünk?
Egyedi stílusa, hangvétele és megoldásai miatt a Gyilkosság világvége előtt című első részt 2012-ben Edgar-díjjal tüntették ki, de a Végső ígéretek című kötet sem aratott kisebb sikert az olvasók közt. Ráadásul ezzel még nincs is vége…