Születésnap után

Nemrég ünnepelte, ünnepelték országszerte nyolcvanadik születésnapját. Mondhatjuk rá, már klasszikus, számtalan díj – köztük jelentős nemzetköziek – tulajdonosa, életében iskolát, színházat neveztek el róla. Kiadója, műveinek gondozója a Könyvmolyképző felnőtteknek szóló versválogatással ünnepelte, melynek címe: Évszakom a szerelem, továbbá egy meseválogatást és egy Mirr-Murr történetet jelentetett még meg ez alkalomból.

Milliók nőttek fel gyermekkötetein, azok televíziós adaptációin. Nincs olyan család, ahol a könyvespolcon ne lenne egy kötete. Süsü a sárkány, Pom Pom, Sün Balázs, a nagy Hoh-Horgász… Olvasói felnőve szinte rejtői magasságokba emelték egy-egy gondolatát, poénját: Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri, vagy a klasszikus szeretem a csokit monológ Gömböc Artúrtól… Nevét innen ismerik országszerte kicsik, nagyok egyaránt.
Tudjuk, hogy még oly kiváló verseskötet népszerűsége, eladhatósága töredéke csupán a már említett gyerekkönyveknek, viszont az életmű, ha törik, ha szakad, az egy egységet képez. Mint lírikus is termékeny, közel egy tucat verseskötetét adták ki. Születésnapi verseskötete költő számára nem meglepő témát jár körbe, melyben korábbi költemények is helyet kaptak. A szerelem, a férfi-nő kapcsolata, érzékenyítve az anyához fűződőt is, szerepelnek a válogatásban. Az ember, mint legkisebb egység és a végtelen, felfoghatatlan élet sűrűsödik össze a négy évszakban, kiegészítve a költő által kreált ötödikkel, a szerelemmel. Szerelmen, erotikán át az elmúlásba. Ennél szebben nem lehetne ezt az örök körforgás-t emberszabásúbbá, élhetőbbé tenni. Idézetekkel tehető leginkább érthetővé, látványossá a költői szándék:
…„Most elmondhatom, most itt az alkalom,
száraz torokkal, mint üres kút az üres vedret,
lököm magamból a szavakat s hallgatom:
most tudom csak, hogy mennyire szeretlek!”…

(Várakozó)
…„Ó marasztaló káprázat!
A szerelem toronyra röppen,
ingujjban indulok felé,
s a nyár összecsap mögöttem.”

(Elömlik narancssárga nyár)
…„alkoholkék űrben áramlik a meleg: úgy
tódul felém telthúsú léted; szeress, hazudj,
karcoló, szilánkos szeszélyekhez igazodj,”…

(A nyár megalvadt)
 „Csodagyereknek indult, későn érő költő lett” – ahogy Réz Pál mondta róla.
 Itt a nyár, itt az alkalom: élvezzék hát az érett költő zamatos gyümölcseit!