Világrengető Armada

Ismét a nyolcvanas évek popkultúrája előtt tiszteleg Ernest Cline, akinek második regénye, az Armada már a magyar könyvesboltok polcain is megtalálható. A kötetben, mi más, mint a világ sorsa a tét, amit egy fiatal, videojátékos srác menthet meg.

Újabb kötettel jelentkezett Ernest Cline, aki a nagysikerű Ready Player One című regényével robbant be a köztudatba. A Prometheus-díjas író ezúttal is a nyolcvanas évek popkultúrája előtt tiszteleg, és egy lebilincselő történetet kínál a sci-fi rajongóinak. Az Armada egyszerre lehengerlően izgalmas kalandregény, tisztelgés George Lucas és Steven Spielberg munkássága előtt, és a felnőtté válás klasszikus története.
Az Armada című kötetben 2018-ban járunk és főszereplője Zack Lightman, aki egész életében arról álmodozik, hogy egyszer vele is megtörténik az, ami a legkedvesebb sci-fi könyveiben, filmjeiben és elsősorban számítógépes játékaiban: mégpedig, hogy kamaszkora unalmas, kertvárosi monotóniájából egy nap felrázza egy fantasztikus, világrengető űrbéli kaland.
Az ábrándozással nincs is gond, amíg el tudja különíteni az ember a valóságtól. Ezzel pedig Zack is egészen jól elboldogult. Egy pontig! Tisztában van, illetve volt ugyanis vele, hogy a való világban nem a dühkezelési problémákkal küzdő, céltalan kamaszok szokták megmenteni az univerzumot.
Egy nap aztán teljesen összezavarodik, amikor meglát egy repülő csészealjat. Egy olyat ráadásul, ami szinte egy az egyben az Armada nevű videojátékban szereplő ellenséges földönkívüli űrhajó. A járműből pedig feketeruhás emberek lépnek elő és éppen Zack-et keresik.
Miután Zack történetesen a világ egyik legjobb Armada-játékosa – IronBeagle néven a hatodik a toplistán – hiszen minden szabad percét a játékkal tölti, ezért egy pillanatig nem tudja eldönteni, hogy ez a valóság vagy a játék, mindenesetre velük megy. Így pedig valóra válhat a titkos álma: valójában megmentheti a Földet. Ismeretlen idegenek ugyanis egy hatalmas armadával végleg el akarják törölni az emberi fajt a Föld színéről.