Újabb emlék és más

Az emlékeinket megváltoztathatják, de a valóság elől nincs menekvés – hamarosan ráadásul Philip K. Dick Emlékmás című novelláskötete elől sem lesz. Hat új történettel ugyanis július 19-én érkezik a hazai könyvesboltokba is a könyv.

Jó néhány Philip K. Dick sztorit ismerhetünk, hiszen az amerikai sci-fi író több könyvéből is sikeres film készült. Ráadásul a legtöbb élvonalbeli sztárokkal:  Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise, Gary Sinise, Ben Affleck, Uma Thurman, Keanu Reeves vagy Colin Farrell. A színészek mellett pedig elég csak egy-két címet említenünk, hogy beazonosítsuk Philip K. Dicket: Szárnyas fejvadász, Az emlékmás, Különvélemény, Felejtés bére…
Nem is csoda, hogy pályatársa, Norman Spinrad szerint Philip K. Dicket száz év múlva a huszadik század második felének legnagyobb írójaként tartják majd számon.
Történetei emlékezetesek és valóban mély nyomot hagynak. Ez egyebek közt köszönhető annak, hogy jellegzetesen visszatérő elem nála, amikor egy karaktere ráébred arra, hogy valójában ő egészen másvalaki, és a valóság, melyet eddig elfogadott, valójában teljesen más. A fenti művekből is többet e mentén lehet egy halmazba tenni.
A néhány alaptörténet metszéspontja mellett viszont akadt jó pár különös sztorija: mint például: nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegények fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna. Vagy az az alagút története, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és amelyben pár lépéssel meg lehet tenni több száz kilométert.
Esetleg az a sztori, hogy az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen, vagy, hogy a földet leigázta egy idegen faj, azonban a kutyák és macskák meglepő módon életben maradtak.
Akad ezek közt jól ismert, de akár ismeretlen történet is. Ahogy Philip K. Dick legújabb novelláskötetében is lesz újdonság, hiszen hat kultikus – többek közt Az emlékmás, Különvélemény és Sorsügynökség című filmeket ihlető – történetet tartalmazza, de további hat, magyarul eddig még nem olvasható művet is.
A kötet pedig egy hónap múlva érkezik is.