Ördögűzés, díjazott horror

Egy beteg kislány, egy aggódó család, egy ördögűző pap, mindezt megfejeli egy valóságshow, a végén pedig ebből egy pszicho-horror kerekedik. Hamarosan a könyvesboltokba kerül a legjobb horror regénynek választott Szellemek a fejben című kötet Paul Tremblay-től.

Június elején érkezik a frissen elismert Paul Tremblay Szellemek a fejben című könyve a hazai könyvesboltokba. A kötetért május közepén vehette át az 1987-ben alapított, legjobb horrorműveket díjazó Bram Stoker-díj idei elismerését az amerikai író, akinek népszerűsége természetesen jelentősen megugrott az elmúlt napokban. Ez várható a magyar közönség körében is, az olvasóknak pedig nem kell már sokat várni a magyar változatra.
A történet a new england-i Barrett család kálváriáját mutatja be. Barrették élete romokba dől, amikor felfedezik, hogy a tizennégy éves lányuk, Marjorie az akut skizofrénia jeleit kezdi mutatni. A lány őrületbe süllyedését az orvosok sehogy sem tudják megakadályozni, a család ezért tehetetlenségében a hitbe menekül és felkeresi a helyi katolikus papot.
Wanderly atya, némi vizsgálódást követően, ördögűzést javasol, mert úgy hiszi, hogy Marjorie nem beteg, hanem a gonosz szállta meg. Az ördögűzés ötletét felveti az egyik helyi műsorgyártó cégnek, melynek vezetői médiaszenzációt sejtve egy valóságshow-t építenek a Barrett család megpróbáltatásai köré. Barrették a pénz miatt végül kénytelenek belemenni a dologba, és így elkezdődik A megszállottság című show. A műsor egyből rendkívül népszerű lesz, de aztán hirtelen leállítják, mivel a családi házban rémisztő tragédia történik. Olyannyira szörnyű, hogy a műsorra utaló minden anyagot gyorsan eltüntetnek.
Tizenöt évvel később azonban ismét előkerül Marjorie és történte. Egy népszerű író ugyanis interjút kér Marjorie húgától, Merrytől a történekről. A nő vissza is emlékszik a múlt elfeledettnek hitt eseményeire, és rég eltemetett titkok és fájdalmas emlékek törnek a felszínre. Az olvasó pedig egy félelmetes pszichológiai horror kellős közepébe csöppen, ami nemcsak az emlékezet és valóság, tudomány és hit kérdéseit feszegeti nyugtalanító módon, hanem az ősidők óta bennünk lakozó gonosz természetét is.