Így ér véget a világ... utoljára

Hamarosan a magyar könyvesboltokba is érkezik a tengerentúli könyvpiac tavalyi egyik legfontosabb fantasy-je, N. K. Jemisin Hugo-, Nebula- és Locus-díjra jelölt regénye, Az ötödik évszak.

A negyvenkét éves amerikai írónő az utóbbi években hívta fel magára a fantasy-rajongók figyelmét, elsősorban különleges világaival és szereplőivel. Kegyelmet nem ismerő történetmesélésével ráadásul a műfaj rettenhetetlen férfi szerzőit is nem egyszer megszégyenítette. Kritikusok szerint Az ötödik évszak című regénye az eddigi legjobb műve. Erről várhatóan két hét múlva a hazai fantasy kedvelők is meggyőződhetnek, hiszen június második hetében jelenik meg itthon a kötet.
Történetéből nem hiányozhat a gyilkosság, az árulás, a feltépett sebek, mindez pedig egy olyan lélegzetelállítóan idegen, de mégis ismerős világban, ahol fegyverként lehet használni a föld erejét, és ahol a halál mindenkit utolér. Közeleg a világvége, mivel az emberek rosszul használták ki a bolygó kincseit. Ezúttal azonban ez véglegesnek tűnik: erre utal a kötet alcíme is: Így ér véget a világ... utoljára.
A történet főhőse a szürke kisvárosi életet élő Essun, akivel egy napon egyszerre három szörnyű dolog is történik: arra ér haza, hogy férje kegyetlen módon végzett kisfiúkkal, majd elmenekült, de erőszakkal magával vitte lányukat. Ha még ez nem lenne elég, akkor ehhez még hozzájön, hogy összedől a hatalmas Sanze, vagyis az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik. A teljes lakosság ugyanis egy őrült bosszújának áldozatául esik. Mindezzel viszont még koránt sincs vége: a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, az ebből feltörő hamu pedig elsötétíti az eget… évekre, esetleg évszázadokra.
A haldokló és halálos világban Essun azonban mindent megtesz, hogy megmentse lányát, és bosszút álljon a férjén. Közben kitörni készül a háború az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben. Elkezdődik egy végső leszámolás és harc a nemzetek között, ami ezúttal nem a hatalomért vagy a földért zajlik, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont mindez nem érdekli, csupán egyetlen cél lebeg a szeme előtt, hogy még a világ árán is megmentse lánya életét.