Hová költözik a könyvtár?

Lapértesülések szerint bizonytalanná vált, hová költözhet a várból az Országos Széchényi Könyvtár.
Tavaly novemberben jelentette be Lázár János, hogy a királyéi palotából a tervezett felújítások miatt új és korszerűbb épületbe költöztetik a nemzeti könyvtárat.  Némi találgatás után úgy tűnt, a könyvtár a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe, a Magyar Rádió egykori épületébe, illetve az ott felhúzott új könyvtári komplexumba költözhet. A Népszabadság azonban a közelmúltban arról írt, hogy a színművészeti egyetem is szemet vetett az épületre.


Az Emmi sajtónak adott közleménye szerint, még nem született döntés a könyvtár későbbi helyéről. Ezt egyébként alátámasztja az a tény, hogy tavaly novemberben Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt közölte, januárban ötletpályázatot írnak ki az OSZK új épületeire. Igaz, az ötletpályázat egyelőre nem jelent meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont a sajtónak azt írta, hogy a Palotanegyedre ígért építészeti ötletpályázat „előkészítése megtörtént, a megjelentetés időpontjáról egyelőre nem született döntés.” Az OSZK elhelyezéséről pedig azt írták, „az elhelyezésre vonatkozóan több helyszín is szóba került. Az OSZK Budavári Palotából való kiköltöztetéséről és jövőbeli elhelyezéséről még nem született döntés.”
A Népszabadság egyébként arról is beszámolt, hogy, helyi civilek és a józsefvárosi vezetés is azt támogatná, hogy a Magyar Rádió volt épületeibe a Színház- és Filmművészeti Egyetem költözzön be, amelynek képzése eddig egymástól távol eső, elavult és szűkös helyszíneken folyt. A rádió volt épületeinek jó akusztikájú stúdiói és az épületei kimondottan alkalmasak volnának az egyetem számára. Ugyanakkor a józsefvárosi önkormányzatnak nincs kifogása az ellen sem, hogy az OSZK költözzön a kérdéses épületekbe.