Új fényben a Viharsziget világítótornya

Új borítóval és újratördelt kiadással jelent meg a Leonardo DiCaprio által a mozivásznon híressé tett Viharsziget című könyv. Dennis Lehane kötete rendkívül látványos külsővel került a könyvesboltok polcaira, jövőre pedig újabb könyvei érkeznek magyarul.

Megújult borítóval, újratördelve és újrakorrektúrázva jelent meg az Agave Kiadó gondozásában Dennis Lehane Viharsziget című könyve. A kötetről minden bizonnyal a legtöbbeknek nem is a történet vagy az író ugrik be, hanem a frissen Oscar-díjat nyert Leonardo DiCaprio, aki egyébként már a Martin Scorsese filmjében nyújtott alakításért is megérdemelte volna a filmkritikusok szobrocskáját.
A filmet megjelenése óta már számtalan tv-csatorna vetítette, így sokan találkozhattak vele, ahogy mostantól már a mozi alapjául szolgáló könyv újra kiadott példányaival.
A történetben 1954 nyarát írjuk, amikor is Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Viharszigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll és az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit tartja fogva és látja el. A két nyomozó feladata, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Ráadásul minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia.

A Viharsziget Dennis Lehane számunkra legismertebb regénye, ám a kiadó azt ígérte, hogy jövőre egyéb művei is megjelennek magyarul. Az 1966-ban a Massachusetts állambeli Dorchesterben született Lehane egyébként mindig tudta, hogy író akar lenni. Első regényét még egyetemi évei alatt írta, majd végül több átírás után 1994-ben jelent meg az Egy pohárral a háború előtt című regénye. A történet főszereplői Angie Gennaro és Patrick Kenzie magándetektívek. A könyvért megkapta az Amerikai Krimiírók Szövetségének Shamus-díját. Ezt követően további négy regényt írt a bostoni magánnyomozók főszereplésével: a Sötétség, fogd meg a kezem, a Sacred, a Gone, Baby, Gone és a Prayers for Rain címűeket. 2001-ben jelent meg másik óriási sikerkötetet a Titokzatos folyó, majd 2003-ban a Viharsziget. Legutóbbi regénye Any Given Day címmel 2008-ban került a könyvesboltok polcaira Amerikában. Ezek közül pedig jövőre már magyarul is elérhető lesz több.