Újrázik a sci-fi thriller mágusa

Nemcsak a brutálisan meggyilkolt áldozatok száma, hanem a tettest üldözők közötti feszültség is nő, ráadásul a kegyetlenség mögött egy génmanipulált jövőkatona áll. Mindez a sci-fi thriller meghatározó kötetében, Richard Morgan, újra megjelent, A fekete férfi című könyvében.

Új kiadásban ismét felbukkant a sci-fi thriller egyik meghatározó kötete, Richard Morgan: A fekete férfi című könyve. Peter F. Hamilton, az űroperák atyja, elismert brit író szerint angol pályatársának zseniális ötletei és megoldásai a műfaj új fénykorát hozták el.
Richard Morgan 2007-ben írta meg A fekete férfit, ami a Takeshi Kovacs-trilógiájának lezárását követően, egy újabb mérföldkő lett az életművében. Ezt a szakma is alátámasztotta, hiszen megkapta érte a rangos Arthur C. Clarke-díjat. Nem is csoda, hiszen A fekete férfi végtelenül izgalmas, Morganra jellemző, letehetetlen stílusban megírt sci-fi thriller, melynek természetesen a története is lebilincselő. Sőt előítéleteink kérdését is feszegeti, arra keresve a választ, hogy hol vannak a saját testünk fejlesztésének határai.
A történetben 2107-et írunk, és csodák csodájára a Földön gyakorlatilag megvalósult a szépségkirálynők által oly sokszor hangoztatott világbéke. Virágzik a globális kereskedelem, a nanotechológia, a Marson pedig már egy kolónia megkezdte a vörös bolygó lakhatóvá tételét. Ehhez persze szokatlan és akár erkölcsileg is megkérdőjelezhető út vezetett. A 21. században megvívott harcokhoz ugyanis génmanipulált katonának vetettek be a fegyveres konfliktusokban. Az úgynevezett tizenhármas variánsok pedig a békeidőben feleslegessé váltak, emiatt pedig a többség gyűlölt kívülállóként tekint rájuk.
Megítélésüket az sem segíti, amikor egy Marsról érkező űrhajó Kalifornia partjaitól nem messze becsapódik a Csendes-óceánba, és az egyetlen túlélőt jelentő variáns rejtélyes gyilkosságsorozatba kezd. Az ügyet Sevgi Ertekin kapja a hatóság részéről, így az ő feladata lesz a végtelenül erőszakos és intelligens alfahím kézre kerítése. A nyomozásba azonban hamarosan bekapcsolódik Carl Marsalis is, egy másik tizenhármas variáns, aki az ENSZ fejvadászaként saját fajtársainak letartóztatásából él. Az ügy természetesen egyre kuszább lesz, és nemcsak a brutálisan meggyilkolt áldozatok száma, hanem a tettest üldözők közötti feszültség is napról napra nő.