Egyház és állam

Az Országos Széchényi Könyvtár ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a „Könyvtárlat” december harmadikán az Egyház és propaganda című előadással folytatódik. Az érdeklődők Tomka Ferenc nyugalmazott egyetemi tanár, katolikus lelkipásztor előadását hallgathatják meg, aki – kevesek előtt ismert rendőrségi és pártvezetőségi dokumentumokra támaszkodva a kivégzések és börtönök korában, illetve a „gulyáskommunizmus” időszakában – a katolikus egyház üldözésének rendkívül összetett folyamatát fogja bemutatni.

A második világháborút követően felemelkedett új rezsimek Kelet-Közép-Európa államaiban eltérő mértékben ugyan, de fokozatosan igyekeztek háttérbe szorítani az egyházakat. Magyarországon az 1948-at követő negyven évet a kommunista, szocialista állam üldözései közepette élték meg mind a kirakatperek korában, mind a kései Kádár kor kirakatpolitikájának idején.
A szocialista állam egyházpolitikája azonban sohasem csak az egyházat érintette, alapvető propagandisztikus eszköz volt az ország lakosainak érzelmi befolyásolására, akár az elijesztés szándékával a korai időszakban, akár a konformizmus érzetének erősítésével a kései korban. Emellett az állam egyházpolitikája minden esetben világpolitikai üzenet is volt, megfelelési kényszer szülte kép felmutatása az uralkodó nagypolitikai erők felé, ha kellett, erős antiklerikális elemekkel, ha kellett, a humánus, az állampolgárok lelkiismereti szabadságát tiszteletben tartó állam felmutatásának szándékával.
A 16.30-kor kezdődő előadást követően vendégeink a ContrasTon együttes koncertjét hallgathatják meg. Kikérte-e volna magának Bach, ha az 1741 körül Keyserlingk báró, Szászország orosz nagykövete részére komponált Goldberg-variációkban felbukkan egy majd 100 évvel későbbi hangszer, a basszusklarinét? Egy ferences szerzetes szerkesztette XVII. századi kódexben van-e helye vidám hangszeres táncoknak? Mindezekre a kérdésekre választ ad az együttes
PROVOKÁLT TRADÍCIÓK – Zenék kicsit máshogy… című műsora.
Miként minden alkalommal, az ingyenes program részeként vendégeink megtekinthetik a témához kapcsolódó könyvtári kamaratárlatot. Képek és mozgóképek segítségével pillanthatnak bele a korszak propagandájába.